latinica  ћирилица
08/08/2018 |  16:37 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

I dalje bez odgovora ko je dao saglasnost za postrojavanje pripadnika OS BiH u Fazlagića kuli

Zamjenik načelnika OS BiH general major Gojko Knežević u izjavi za našu Televiziju kaže da je bez njegove saglasnosti načelnik Štaba general Senad Mašović dao saglasnost za upotrebu Počasnog voda Oružanih snaga na skupu u Fazlagića Kuli. Na osnovu te saglasnosti ministar odbrane Marina Pendeš odobrila je učešće na spornom događaju. Predsjednik Srpske Milorad Dodik poziva srpskog člana Predsjedništva da zatraži odgovornost zbog učešća bh vojnika na skupu na kome se indirektno odata počast i ustašama iz Drugog svjetskog rata.

Oružane snage BiH zloupotrebljene su tokom vjerskog skupa u Fazlagića Kuli tvrdi general-major Gojko Knežević, zamjenik načelnika zajedničkog štaba OS BiH. Odgovornost prebacuje na organizatora, Medžlis Islamske zajednice Gacko jer Oružane snage, kaže, nisu mogle da cenzurišu govor ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare, koji je događaju dao sasvim drugu, i za Srbe, neprihvatljivu konotaciju.

"Čampara je u svojim obraćanju priču povezao i sa Drugim svjetskim ratom i sa onima koji su počinili zločine nad pripadnicima srpskog naroda. Naravno da mu to ne ide na čast, jer je u zahtjevu za upotrebu jedinice navedeno da se radi o obilježavanju stradanja Bošnjaka u posljednjem ratu.

Knežević objašnjava da je u Fazlagića Kuli bio Počasni vod iz Drugog puka Oružanih snaga koji baštini tradiciju tzv. Armije BiH. Saglasnost za postrajavanje vojnika pored ratne zastave s ljiljanima dao je general-major Senad Mašović.

"Ovdje je saglasnost dao načelnik Zajedničkog štaba na prijedlog potčinjenih komandi i u ovom konkretnom slučaju me niko nije konsultovao. Gledajte, formalno pravno, nisu prekršene procedure, ali ću ja, naravno, razgovarati s njim na tu temu", ističe Knežević.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da je izostala odlučnija reakcija srpskog člana Predsjedništva na provokaciju u Fazlagića Kuli i zloupotrebu pripadnika OS BiH na tom skupu.

"Јa da sam član Predsjedništva BiH i da mi se to desi, tražio bih da se utvrdi odgovornost. A ako toga nema, više ne bi bilo ni Predsjedništva", poručio je predsjednik Srpske.

Neobjašnjivo je, kaže Dodik, da se bh. vojnici postroje u Fazlagića Kuli, a nije bilo srpske komponente iz OS BiH na posljednjoj paradi povodom Dana Republike u Banjaluci.

"Ako tako bude na sljedećem obilježavanju, a ja budem član Predsjedništva, neće niti ni vojske ni Predsjedništva", dodao je Dodik.

Očigledno da je sistem u kojem je pripadnici OS BiH, možda i ne znajući, odaju počast ustašama, a zamjenik ministra odbrane iz Srpske, kao i srpski član Predsjedništva BiH, skidaju odgovornost sa sebe, toliko loš da se postavlja pitanje svrhe postojanja OS BiH.

Ovo što se desilo je neprijemjereno, srpski član Predsjedništva je morao pokrenuti odgovornost onih koji su to uradili. Ako Ministrastvo odbrane može da donosi takve odluke, onda se opravdano pitamo kakve sve odluke može donijeti a da za to ne znaju članovi Predsjedništva", izjavila je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH .

Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS kaže da ovaj postupak tumači kao provokaciju sa njihove strane, a kao kukavičluk sa naše.

 "Predstavnici Saveza za promjene su bili za to nadležni, ali se prave mutavi jer neće da se zamjere jer prikupljaju bošnjačke glasov", dodao je Stevandić.

Srpski narod u Hercegovini po zlu pamti ustaše iz Fazlagića Kule. Pod komandom hodže Muharema Glavinića prvo su istrijebili jedinu srpsku porodicu Boljanoviće iz Kule, a potom su u selu Korita počinili nezapamećen pokolj.

Da nije bilo Vojske Republike Srspke, Srbi bi isto doživjeli u posljednjem ratu, kaže predsjenik BORS-a Milomir Savčić.