latinica  ћирилица
09/08/2018 |  08:15 | Autor: sputniknews.com

U Makedoniji počeo "specijalni rat"

Na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke", pozitivno bi odgovorilo 41,5 odsto ispitanika, dok bi protiv bilo 35,1 odsto njih, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za Makedonski centar za međunarodnu saradnju sprovela agencija "M prospekt".
Makedonija (Ilustracija) - Foto: ilustracija
Makedonija (Ilustracija)Foto: ilustracija

Prema ovim rezultatima, 66,4 odsto anketiranih bi izašlo na referendum koji je zakazan za 30. septembar u Makedoniji, 19,8 odsto ispitanika će ga bojkotovati, dok 11,9 odsto anketiranih još nije donijelo odluku da li će izaći na glasanje.

Međutim, kako za Sputnjik kaže analitičar iz Skoplja Aleksandar Mitevski, rezultate ove ankete treba uzeti sa rezervom jer je, kako navodi, agencija koja je sprovela pomenuto istraživanje u prošlosti sarađivala sa partijom Zorana Zaeva, dok je SDSM bio u opoziciji, a samom Zaevu je u dva navrata dodijelila nagradu najuspješnijeg menadžera u jugoistočnoj Evropi.

- Naša Vlada je nedavno naručila jedno drugo istraživanje javnog mnjenja, koje je pokazalo da je od 75 odsto Makedonaca njih 91 odsto protiv članstva u NATO-u sa promijenjenim imenom države, a oko 80 odsto je reklo da će bojkotovati referendum. Oni su rezultate tog istraživanja krili mjesec dana, pa ovu anketu koja je sada objavljena, mogu samo da tumačim kao najavu da će se manipulisati sa rezultatima referenduma - ocjenjuje Mitevski.

On se poziva na rezultate drugih istraživanja koje smatra daleko relevantnijim i tvrdi da će se izlaznost na referendumu kretati od 28 do 33 odsto.

- To je oko 14 ili 15 odsto albanskog stanovništva u Makedoniji i najviše 20 odsto onih koji su okorjeli provladini aktivisti ili ljudi koji su dobili radna mjesta ili neku funkciju. U Makedoniji, osim vladajućih partija SDSM i DUI, ne postoji nijedna druga politička sila koja podržava referendum, pa ove dvije stranke nikako ne mogu u septembru da izvedu na glasanje oko 70 procenata građana i da taj referendum bude uspješan. To bi mogli samo ako namjeste rezultate po šablonu ove posljednje ankete koju su objavili - kategoričan je Mitevski.

Kako kaže, na referendum mora da izađe 910.000 glasača i svi oni moraju da glasaju "za", kako bi referendum bio proglašen uspješnim.

- U Makedoniji nema više od 200.000 Albanaca, a da kažemo da je na to još 250.000 onih koji bi na referendumu glasali "za". Međutim, to je samo polovina brojke koja je vlastima potrebna da bi referendum uspio. Dakle, sudbina zemlje je u rukama Makedonaca. Znate, septembar je mjesec kada se pravi zimnica, a 30. septembar je odličan datum da se pravi ajvar - poručuje Mitevski.

Nešto drugačijeg stava je profesor Denko Maleski, nekadašnji prvi ministar spoljnih poslova Makedonije, koji kaže da Albanci i Makedonci dijele zajedničku sudbinu zemlje u kojoj žive.

- U interesu umjerenih snaga Albanaca je da Makedonija postane članica EU i NATO-a, kako ne bi došlo do radikalizacije situacije. Kada je riječ o Makedoncima, treba imati na umu da se isuviše dugo manipulisalo tim makedonskim osejćanjima, gdje je bio dominantan makedonski nacionalizam koji je gradio svoju ideju na podijeljenoj otadžbini, što nas je vodilo u konflikt sa susjednim zemaljama. U tom smislu, ovo će biti teško otrežnjenje za makedonsku populaciju - kaže Maleski.

Prema njegovim riječima, teško je procijeniti kako će se stvari odvijati i da li će se Vlada Makedonije nakon 30. septembra rukovoditi rezultatima referenduma ili ne, ali napominje da bojkot referenduma nije dobro rješenje.

- Mislim da je ovo velika šansa da izađemo iz ovog paklenog kruga u kome se vrtimo već trideset godina, ne uspijevajući da nađemo kompromis sa Grcima. Ovo je unikatna međunarodna situacija koju treba iskoristiti, kao i spremnost dvije vlada da se otrgnu iz zagrljaja svojih nacionalizama, pa bojkot referenduma nije dobra stvar - zaključuje Maleski za Sputnjik.