latinica  ћирилица
09/08/2018 |  10:45 ⇒ 10/08/2018 | 08:55 | Autor: SRNA

SNSD 40,2, SDS 20,3 odsto povjerenja anketiranih, ubjedljivo vođstvo Dodika i Cvijanovićeve

Preliminarno potpuno nezavisno istraživanje javnog mnjenja, rađeno krajem jula na uzorku od 3.209 ispitanika u Republici Srpskoj, pokazuje da bi 40,2 anketirana dalo podršku SNSD-u, što je duplo više u odnosu na SDS, koji ima podršku njih 20,3 odsto.

PDP ima podršku 9,3 odsto ispitanika, DNS 9,1, SP 5,8 i SDA 3,8 odsto, pokazuje najnovije istraživanje koje je u posjedu ATV.

Oko sedam odsto ispitanika glasaće za "ostale" ili manje političke partije, uključujući i SBB, SDP, SNS, Prva SDS..., što je još manje nego prema rezultatima prethodnih istraživanja.

Prema ovom najnovijem istraživanju javnog mnjenja 46 odsto ispitanika voljelo bi da vidi Milorada Dodika kao srpskog člana Predsjedništva BiH, a 28 odsto Mladena Ivanića.

Kada je riječ o kandidatima za predsjednika Republike Srpske, kandidat vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović dobila je 35 odsto povjerenja anketiranih građana, a kandidat Saveza za promjene Vukota Govedarica 23 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja u Republici Srpskoj vršeno je krajem jula terenskim radom.

U istraživanju koje je radila renomirana agencija iz Srbije navedeno je da je u anketu uključena ujednačena polna struktura - muškaraca 52,4 odsto, žena 47,6 odsto, dok je prosječna starost ispitanika 45 godine.

Obrazovna struktura oslikava stvarno stanje - udio ispitanika sa srednjom stručnom spremom oko 54,2 odsto, visokom spremom 8,7 odsto, visokom stručnom spremom oko 20 odsto, dok je udio studenata oko 8,3 odsto, nezaposlenih je 19,4 odsto.

Sa stanovišta mjesta stanovanja, struktura je takva da je oko 65 odsto ispitanika iz urbanih sredina, a 35 iz ruralnih.

ATV je u posjedu cjelokupnog istraživanja koje je rađeno i po izbornim jedinicama u Republici Srpskoj, koje će, kako je najavljeno, objaviti narednih dana.

Cvijanović: Cilj SNSD-a jaka Srpska

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da građani prepoznaju prave političke vrijednosti koje zastupa SNSD, a to je jaka Republika Srpska i da se moraju čuvati njene institucije sa kojima se ne smije kockati zbog "sarajevske fotelje".

Cvijanovićeva je navela da su joj poznata istraživanja javnog mnjenja u kojima SNSD ima prednost u odnosu na SDS za prestojeće opšte izbore u BiH i da će svako ko radi za "sarajevske fotelje" biti kažnjen od građana, odnosno da će partije predvođene SDS-om biti kažnjene na budućim izborima.

"Istraživanja javnog mnjenja su na mjesečnom nivou. Sve nakon aprila ove godine, kada je za nas bio nešto niži postotak podrške, kreće se uzlaznom linijom i zadovoljna sam, jer mislim da će građani prepoznati ono što je kapacitet naše koalicije", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona tvrdi da koalicija SNSD-DNS-SP nudi političku izvijesnost i da građani znaju šta se radilo, da su povećavane plate, penzije, da su rješavane obaveze socijalnih davanja, uvođene dodatne socijalne mjere za porodilje i demobilisane borce, bavilo se pitanjima boračke populacije, invalida.

"Poznati smo građanima, zajedno smo 20 godina i doprinijeli smo razvoju Republike Srpske i tu nema neizvijesnosti. S druge strane, građani su imali priliku da vide kada opozicini blok iz Republike Srpske vrši negdje vlast, jer su ih na prošlim lokalnim izborima kaznili", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, građani su imali priliku da vide kada su na vlasti oni koje predvodi SDS, kao što je bilo u Sarajevu.

"Tamo vlada opšti nered i haotičnost i ne postoji spremnost da bude riješen bilo koji problem i da mu se ide u susret. Građani znaju kako izgleda puzeća politika slušajući ono što radi lider SDA Bakir Izetbegović i kako oni ignorišu institucije Republike Srpske, što je neprihvatljivo", zaključila je Cvijanovićeva.