latinica  ћирилица
09/08/2018 |  14:54 | Autor: SRNA

Peskov: Rano je da se govori o kontramjerama

Rano je da se govori o kontramjerama Moskve na nove američke sankcije Rusiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov - Foto: Beta/AP
Dmitrij PeskovFoto: Beta/AP

On je novinarima u Moskvi rekao da su u Kremlju čuli saopštenja SAD o takozvanim novim sankcijama, kao i izjave izvora visokog profila o tome kako bi Rusiji mogle biti uvedene pojedine restrikcije.

"Pošto još ne razumijemo šta to zvanično znači, definitivno bi bilo pogrešno sada govoriti o bilo kakvim kontramjerama", istakao je Peskov.

Peskov je dodao da Kremlj smatra da su pokušaji uvođenja novih sankcija Moskvi u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Јulije u engleskom gradu Solsberi neprihvatljivi, jer Rusija nema ništa sa tim incidentom, javio je TASS.

"Јoš jednom odbacujemo bilo kakve optužbe vezano za moguću umiješanost Rusije u ono što se desilo u Solsberiju", napomenuo je Peskov.

Portparol Kremlja je dodao da Moskva ne može nedvosmisleno reći šta je i kako je upotrijebljeno u Solsberiju, zbog toga što Rusija nema informacije niti je dobila odgovor Londona na prijedlog o zajedničkoj istrazi u vezi sa incidentom.

Peskov je istakao da je Moskva ubijeđena da su takve restriktivne mjere, kao što su one koje su SAD ranije uvele, "potpuno protivzakonite" i da se "protive međunarodnom pravu".

Američki Stejt department saopštio je sinoć da će da uvede sankcije Rusiji zbog upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegovu kćerku u Solsberiju.

U saopštenju se navodi da će sankcije stupiti na snagu oko 22. avgusta.

Ej-Bi-Si je kasnije javio da će tri mjeseca nakon toga biti uvedena druga runda sankcija "ukoliko Rusija ne da garancije da neće koristiti hemijsko oružje u budućnosti i ne prihvati inspekcije UN".