latinica  ћирилица
09/08/2018 |  15:26 | Autor: SRNA

Cvijanović: Očekujem da pravosuđe BiH procesuira Dudakovića

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Gradišci da očekuje da se pravosuđe BiH "bavi svojim poslom" kada je riječ o podizanju optužnice protiv bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Očekujem da pravosuđe, svugdje gdje postoje dokazi, procesuira takve ljude, jer je za državu koja želi i misli da može da opstane zajedno postalo nepodnošljivo da postoji takav neravnopravan tretman", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je navela da očekuje da se vode adekvatni sudski postupci protiv svih za koje postoje jasni dokazi da su krivi, kako bi se došlo do pravde za sve žrtve takvih zločina.

"Ono što smo u BiH i, nažalost, u okviru međunarodnog pravosuđa viđali kao matricu u suštini jeste da su se neki pravni procesi, vjerovatno i prije nego što su počeli, uklapali u političku sliku u kojoj su jedni krivi, a neki drugi su žrtve", objasnila je premijer Srpske.

Atif Dudaković je i dalje na slobodi iako se 7. avgusta navršilo tačno 12 godina otkako su televizije u Srpskoj objavile video-snimke na kojima izdaje zločinačke naredbe i spaljivanje srpskih sela u jesen 1995. godine.

Riječ je o amaterskom video-snimku nastalom u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995. godine, na kojem se pripadnici vojne formacije "Crne mambe" iz Hrvatske i odred "Hamze" iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom "Oluje" napuštaju Krajinu.

Snimak je prvi put emitovan 7. avgusta 2006, a tadašnji predsjednik Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik su tri dana poslije podnijeli krivične prijave protiv Dudakovića i NN lica zbog ubistva jednog ili više pripadnika Vojske Republike Srpske ili Vojske Republike Srpske Krajine, kao i paljenja i rušenja civilnih objekata.