latinica  ћирилица
10/08/2018 |  10:38 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Havarija u luci Ploče: Tanker s naftom udario u pristaniššte

U luci Ploče, koja se nalazi između Splita i Dubrovnika, dogodila se havarija kada je tanker sa 27.000 kubika nafte udario u pristanište, pri čemu je u more otpao dio doka, kao i aparatura za istovar nafte i gasa koja je potonula. Zbog havarije broda kompanije STI Poplar, koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, otežano je snabdijevanje naftom i derivatima cijele Dalmacije.

Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za istovar nafte takođe su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu. I brod je nakon udara prilično oštećen, pa je izvučen na sidrište, ali nije probijen tako da nafta nije iscurila u more.

Prema procjeni stručnjaka, šteta se mjeri u milionima evra. Riječ je o štetama koje trpe Luka Ploče i naftne kompanije, što će, prema međunarodnom pravu, morati nadoknaditi kompanija STI Poplar.

"Tražimo eventualno moguće alternative koje bi do potpune sanacije veza omogućile promet tekućih tereta preko luke Ploče", izjavio je direktor Lučke uprave Ploče, Tomislav Batur.

Epilog havarije je da brodovi neće moći iskrcavati naftu u luci Ploče, pa se razmatraju neka privremena rješenja prema kojima će se tankeri iskrcavati u Splitu ili Rijeci. Iz kompanije "Ina" su poručili da se snabdijevanje tržišta odvija redovno iz ostalih skladišta.