latinica  ћирилица
10/08/2018 |  11:38 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Ministarstvo pravde BiH nije zatražilo izručenje Mujanovića

Ministarstvo pravde Srbije za sada nije dobilo molbu od Ministarstva pravde BiH za izručenje Huseina Mujanovića, saopšteno je Srni u toj pravosudnoj instituciji.
Husein Mujanović - Foto: dnevni avaz
Husein MujanovićFoto: dnevni avaz

Tužilaštvo BiH uputilo je Ministarstvu pravde BiH prijedlog za podnošenje molbe za izručenje iz Srbije u BiH Huseina Mujanovića, koji je prošle sedmice uhapšen u Priboju pod sumnjom da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civila u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.

Mujanoviću, koji ima državljanstvo BiH, nakon hapšenja je određen pritvor koji može trajati i do tri mjeseca, a predmet protiv njega zaveden je i u Tužilaštvu BiH.

Ratni upravnik logora u sarajevskom naselju Hrasnica Husein /Saliha/ Mujanović uhapšen je 31. jula prema potjernici MUP-a Srbije, na graničnom prelazu Priboj-Uvac.

Iz beogradskog Centra za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Srni je ranije rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992. godine.

Prema podacima tog centra, za vrijeme dok je Mujanović upravljao tim logorom, ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a vršena su i surova mučenja zatvorenika.

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini protiv srpskih civila u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.