latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:28 | Autor: SRNA

Mitrović: Neprihvatljivo da FBiH objavljuje spiskove Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je neprihvatljivo da Federacija BiH objavljuje spiskove srpskih boraca i oficira koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima u Srebrenici i naveo da je nemoguće da je 22.000 Srba učestvovalo u akciji oslobađanja Srebrenice, pogotovo ne u strijeljanju Bošnjaka.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je rekao za Srnu da bi prema tim kriterijumima svi Srbi bili odgovorni za građanski rat od 1991. do 1995. godine, što nije pravno moguće i prirodno nije logično.

Prema njegovim riječima, Komisija za Srebrenicu je radila po diktatu bivšeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna tako da su dostavljani svi spiskovi pripadnika Vojske Republike Srpske, bez obzira na to da li su se tada nalazili u operativi ili logistici.

- Krajnje je neprihvatljivo da takve spiskove objavljuju oni koji se zalažu za pomirenje i mir, jer takvim ponašanjem produkuju određene strahove, nemire i sukobe među narodima u BiH - napominje Mitrović.

Mitrović ističe da se porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske zalažu za to da Narodna skupština Srpske na sjednici 14. avgusta obaveže Vladu da odbaci izvještaj Komisije za Srebrenicu i formira novu međunarodnu komisiju za Srebrenicu od 1992. do 1995. godine.

Portal Slobodna Bosna objavio je dio spiska od 22.000 Srba koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima u Srebrenici.

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Narodna skupština Republike Srpske će 14. avgusta razmatrati izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, koja je utvrdila da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

Komisiju je formirala Vlada Republike Srpske na osnovu naloga Doma za ljudska prava.