latinica  ћирилица
10/08/2018 |  17:38 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Dačić i Zaharova o razgraničenju Kosova: Otvorili ste Pandorinu kutiju...

Stav Rusije prema Kosovu zasnovan je na međunarodnom pravu i ostaće dosljedan u budućnosti, poručila je u Beogradu portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić, istakao je da su Albanci s Kosmeta najveći problem u postizanju kompromisa o razgraničenju, ali i da je rušenjem granice Srbije otvorena Pandorina kutija. U Evropskoj uniji ponavljaju da je Brisel za održivo i realno rješenje za Kosmet.

Oni koji su srušili granicu Srbije sada govore da nema više promjena granica, a takvo nešto je nedopustivo za Beograd, poručio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

"Oni su našu granicu srušili i sada se sjetili da 'nema promjena granica'. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemjeri jedni?“, naglasio je Dačić na konferenciji za štampu.

Kada je riječ o onome što je predlagao ranije i prijedlogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da je on oduvijek govorio o potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski dio Kosova. Najveći problem za postizanje kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju.

"Ne dajte da vas iko laže da ćemo sprazumom, od kojeg smo miljama daleko, imati manje od onoga što imate. Srbija takvim sporazumom, a mnogo su veće šanse da neće doći, ali ako dođe, Srbi na Kosovu i Metohiji time mogu da imaju samo više", rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

A po pitanju Kosmeta, odluke Beograda kao i do sada poštovaće Moskva, poručila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. Istakla je da se mnogima ne sviđa što je spoljna politika Rusije u cjelini dosljedna i da se ta dosljednost ogleda i u pitanju Kosmeta.

"Stav Rusije po pitanju Kosova dosljedan je i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva. Rusija će se ponašati s poštovanjem prema odluci srpskog naroda", rekla je Zaharova.

Zaharova je ponovila da stav Rusije nije promijenjen tokom godina, i da je zasnovan na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244. Iz Brisela je danas stigla poruka da EU želi da Priština i Beograd postignu dogovor o trajnom rješenju za Kosovo, koje treba da bude moguće, održivo, realistično i u skladu sa međunarodnim pravom.