latinica  ћирилица
10/08/2018 |  17:49 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Matić: Depolitizovati proces potrage za nestalima

Veran Matić, novoimenovani specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, rekao je da će sa hrvatskim predstavnikom nastojati da se depolitizuje proces potrage za nestalim licima, jer je to prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje.
Veran Matić (Foto:N1) -
Veran Matić (Foto:N1)

Matić je, u pisanoj izjavi povodom imenovanja na ovu dužnost, istakao da mu je čast što će biti u prilici da doprinese rješavanju tako značajnih pitanja za porodice nestalih i uspostavljanje uslova za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske.

"Porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo trideset godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja", istakao je Matić.

To pitanje je, kako je naveo, takođe važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije.

Matić je izrazio zadovoljstvo što će na tom važnom zadatku sarađivati sa Ivicom Vrkićem, koga je na istu poziciju imenovala predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

"Nastojaćemo da depolitizujemo proces potrage za nestalim licima, da pomognemo da intenzitet aktivnosti svih strana bude najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevno-političke odnose", naglasio je on.

Cilj je, kaže Matić, da on i Vrkić doprinesu da se efikasnije primjenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, pomognu da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprijede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima.

"Pored oslanjanja na komunikaciju sa građanima koji bi mogli da imaju korisne informacije o sudbini nestalih, udruženja koja imaju najbolju dokumentaciju, nevladinih organizacija koje se specijalizovano bave suočavanjem sa prošlošću, nastojaćemo da se otvore i arhive, značajne za ceo ovaj proces, utvrđivanje sudbine nestalih i mesta stradanja", dodao je Matić.

On je dodao da angažman specijalnog izaslanika za rješavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom ne shvata kao zamjenu za institucije, već kao dopunu njihovim dosadašnjim naporima i aktivnostima, sa dobrom voljom da se uspostave neophodni mostovi unutar institucija dvije zemlje, nevladinog sektora i udruženja nestalih unutar Srbije i Hrvatske.

"Ovo nije profesionalni angažman i obavljaćemo ga bez nadoknade, i bilo kakvih privilegija. Očekujem da sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja", naveo je Matić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je danas Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rješavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom.

Veran Matić je je srpski novinar, dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik televizije B92.

Deset godina je bio predsjednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija /ANEM/, koja je 2006. godine okupljala oko pedeset nezavisnih lokalnih radio i TV stanica širom Srbije.

Posljednja funkcija mu je predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji.