latinica  ћирилица
11/08/2018 |  12:10 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Semberski pčelari nisu zadovoljni ovogodišnjom prozvodnjom meda

Iako su početkom proljeća očekivali daleko veći prinos, pčelari iz Semberije kažu da je u ovoj sezoni rod bio na granici prosječnog nivoa od oko 10 kilograma po košnici.

Na to su uticale veoma nepovoljne vremenske prilike sa dosta kišnih dana u junu.

Semberski pčelari u ovoj godini su proizveli oko 70 tona meda, čime nisu baš zadovoljni. Sezona je na nivou višegodišnjeg prosjeka, kaže Milorad Tešić, sekretar Udruženja pčelara Semberija iz Bijeljine. Napominje da kao i ostali poljoprivrednici i proizvodnja meda zavisi od povoljnih vremenskih uslova.

-  Prinosi su otprilike bili oko 10 kg po košnici - kaže Tešić.

Slaviša Zagorac iz Bijeljine bavi se isključivo pčelarstvom i od toga prehranjuje svoju porodicu. Potvrđuje da rod nije bio veliki i da je u junu zbog kiše bilo slabo punjenje košnica medom od lipe. Ističe da su falsifikatori uz vremenske neprilike, najveći problem pčelarima.

Pčelari sa područja zvorničke opštine, za razliku od kolega iz Bijeljine, zadovoljni su ovogodišnjim rodom. Zorica Ilić iz Pilice kaže da su odradili čak tri vrcanja.

Tegla domaćeg meda i ove sezone prodaje se po cijeni od oko 15 maraka, a pčelari ističu da se od meda i drugih proizvoda može solidno živjeti.

Takođe, potrebno je raditi na podizanju svjesti građana na koji način prepoznati pravi med od falsifikata, koji se često može pronaći na rafovima prodavnica.