latinica  ћирилица
11/08/2018 |  16:45 ⇒ 12/08/2018 | 09:40 | Autor: RTRS

NSRS - povući stari izvještaj i formirati novu komisiju o Srebrenici

A na posebnoj sjednici, narodni poslanici trebalo bi da odbace Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, koji ne poznaje stradanje 2.600 Srba u srednjem Podrinju.

To je veoma važno, ističe direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i dodaje da je potrebno formirati novu međunarodnu komisiju za Srebrenicu, koja će obuhvatiti sve događaje od 1992. do 1995. godine.

Da je formiranje nove komisije od izuzetnog značaja ističe i premijerka Željka Cvijanović, jer, kako kaže, postoji nesklad u određenim stvarima koje su napisane u starom izvještaju o Srebrenici, koji treba povući.

Izvještaj o Srebrenici tretira samo jednu dimenziju, a to su teška stradanja Bošnjaka, kaže Cvijanovićeva i dodaje da u njemu ne postoje podaci o stradanjima drugih. Osim toga, ograničen je na jedan period i ne obuhvata cijeli rat. Ni brojevi žrtava, koji su navedeni, ne odgovaraju čak ni haškim presudama, istakla je premijerka.

"Razumijemo da je taj izvještaj, koji je napisan prije 14 godina, rađen pod velikim pritiskom i da su ljudi računali da se napravi takav izvještaju i da sa sebe skinu teret, ali došlo je vrijeme i potreba da se neke stvari isprave, uvaže i da se uzme u obzir ono što su ukupna stradanja na tom prostoru koja su bila teška za Bošnjake, ali i za srpsko stanovništvo", navodi Cvijanovićeva.

Podsjetila je da za stradanja Srba niko nije odgovarao, dok su za stradanja Bošnjaka počinioci osuđivani i na nivou BiH i međunarodnih sudova. Zbog svega toga, veoma je važno da Narodna skupština Republike Srpske na sjednici 14. avgusta razmatra izvještaj Komisije za Srebrenicu i da budu doneseni zaključci o odbacivanju tog izvještaja istakao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

"Može li, bilo koji dokument, koji je donesen pod takvim pritiskom, biti validan? Јa mislim da ne može. On može biti manjakav, sa puno grešaka. I zato je veoma važno da poslanici postignu konsenzus o ovom pitanju i odbace ga, bar poslanici iz srpskog korpusa", navodi Kojić.

Republički centar je, za sjednicu Narodne skupštine, pripremio i izvještaj o radu i rezultatima rada komisije za Srebrenicu, u kojem je zaključeno da je objektivno sagledavanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine neophodno radi jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, zbog čega je potrebno formirati novu, međunarodnu komisiju, koja bi utvrdila sve činjenice.