latinica  ћирилица
12/08/2018 |  08:34 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Za godinu dana u Nevesinje uloženo oko deset miliona maraka

Vlada Republike Srpske, Јavno preduzeće "Putevi Republike Srpske" i opština Nevesinje u posljednjih godinu dana uložili su skoro deset milona maraka u različite infrastrukturne projekte na području ove lokalne zajednice, izjavio je načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.
Nevesinje - Foto: RTRS
NevesinjeFoto: RTRS

Avdalović je naglasio da je u dogradnju i rekonstrukciju Doma kulture Vlada Republika Srpska uložila 250.000 KM, a Republika Srbija 300.000 KM, dok je u izgradnju centralnog spomen-obilježja prošle godine uloženo 240.000 KM.

Prema njegovim riječima, u rekonstrukciju sportske dvorane uloženo je više od 800.000 KM, od čega je Vlada Republike Srpske obezbijedila više od 630.000 KM.

On je naveo da su u rekonstrukciju Ulice cara Dušana preduzeći "Putevi Srpske" uložili oko 340.000 KM, a opština Nevesinje za promjenu vodovodnih cijevi u toj ulici oko 100.000 KM.

U izgradnju kružnog toka investirano je 150.000 KM, oko 500.000 za izgradnju most na rijeci Zovodolci, dok će oko 450.000 KM biti uloženo u rekonstrukciju Ulice Miloša Obilića.

Avdalović je dodao da opština Nevesinje ove godine ulaže 650.000 u lokalne puteve i gradske ulice.

Načelnik opštine Nevesinje najavio je i izgradnju poslovno-stambenog kompleksa u ovom mjestu, novog tržnog centra i benzinske pumpe čime će biti otvoreno 50 novih radnih mjesta.

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da je do sada, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Srpske, na područje opštine Nevesinje uloženo oko 62 miliona KM, a kroz kredite Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano je oko 16 miliona maraka.

Iz Vlade najavljuju da će u ovoj godini biti uloženo dodatnih 600.000 KM za rekonstrukciju i dogradnju Doma kulture, sistem vodosnabdijevanja, kao i rekonstrukciju sportske dvorane "Nevesinjka".

Za projekte koji se realizuju na području ove lokalne zajednice iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske odobreno je oko dva miliona KM namijenjenih za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva i sanaciju školskih objekata.

U izgradnju i rekonstrukciju magistralnih i pristupnih puteva uloženo je 6,5 miliona maraka.

Posebno značajanim u Vladi smatraju ulaganja u rekonstrukciju, izgradnju i opremanje bolnice i to 22 miliona KM i za Dom zdravlja - milion KM.

Zahvaljujući ovim ulaganjima, u Nevesinju danas radi moderno opremljena bolnica u kojoj se, pored zdravstvene zaštite, pružaju zahtjevne specijalističke zdravstvene usluge.

U saradnji sa boračkom organizacijom, koja je dala značajan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu, realizovani su mnogi projekti od kojih su najznačajniji - stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je izdvojeno tri miliona maraka.

Zbrinuto je 226 porodica, od čega njih 60 izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 166 porodica, tako da, prema podacima Vlade, na području opštine Nevesinje nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kada je riječ o poljoprivredi, na području ove lokalne zajednice uloženo je oko 16 miliona KM, od čega 14,5 miliona KM za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza i sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće od 2006. do sada je Vlada Srpske izdvojila oko milion maraka.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Nevesinje zbrinuto je 700 radnika iz sedam preduzeća, za šta je izdvojeno više od milion KM, dok je kroz projekte zapošljavanja u periodu 2007-2018. godina zaposleno 425 lica, za što je izdvojeno oko dva miliona KM.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Nevesinju je od 2006. do sada zaposleno 14 osoba sa invaliditetom.

Za socijalne ugroženo stanovništvo izdvojeno je 700.000 maraka kroz subvencije električne energije.

Od 2006. do danas kroz različite projekte za održivi povratak obezbijeđeno je više od milion maraka, dok je u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Nevesinje izdvojeno 2,5 miliona KM.

Zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske na teritoriji ove opštine rekonstruisana je osnovna škola, biblioteka i srednjoškolski centar, te informatički opremljene učionice i biblioteka, za šta je ukupno izdvojeno više od 700.000 maraka.