latinica  ћирилица
12/08/2018 |  11:28 | Autor: SRNA

U oktobru prve tužbe zbog bolesti izazvanih bombardovanjem

Predsjednik Udruženja građana "Osiromašeni uranijum" Sreto Nogo, koji je pokrenuo inicijativu da se tuže zemlje NATO i da građani dobiju odštetu, izjavio je da očekuje da prve tužbe budu napisane u oktobru.
NATO bombardovanje Beograda - Foto: Screenshot/YouTube
NATO bombardovanje BeogradaFoto: Screenshot/YouTube

"Naši advokati će nacrte tužbi sa dokazima dostaviti kolegama advokatima u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Intenzivno razgovaramo sa pravnicima iz ovih zemalja. Njihovi advokati će dobijati punomoć od naših građana koje će zastupati", rekao je Nogo za "Politiku".

On je pojasnio da je odluka da tužbe budu podnesene pred nacionalnim sudovima tih zemalja donesena jer u Udruženju smatraju da građani Srbije imaju ista prava kao i građani drugih zemalja Evrope.

"Obratićemo se i Evropskom sudu za ljudska prava", najavio je Nogo i dodao da se Udruženju do sada javilo oko stotinu ljudi, uglavnom sa juga Srbije - iz Vranja, Niša, Bujanovca, Preševa, Surdulice.

"Apelujem da nam se jave građani Pančeva sa medicinskom dokumentacijom o malignim bolestima. Nije riječ samo o osiromašenom uranijumu, nego o svim onim otrovima koji su nastali agresijom NATO-a", naglasio je Nogo.

Na pitanje kako će dokazati uzročno-posljedičnu vezu između bombardovanja i nastanka bolesti, Nogo kaže da će to dokazivati ljekari, a da će Udruženje organizovati pravnički dio posla.

"Povezanost osiromašnog uranijuma i kancerogenih oboljenja već je dokazana u Italiji", rekao je Nogo i podsjetio da je pokrenuto više od 80 sudskih postupaka protiv Ministarstva odbrane Italije i da su svi ti procesi dobijeni.

On je ukazao da se bivši italijanski vojni pilot Dominiko Leđero od 1987. godine bori da dokaže istinu o posljedicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u svjetskim misijama.

"Oboljeli italijanski vojnici i članovi porodica vojnika koji su preminuli dobili su velike odštete", neveo je Nogo.

Odgovarajući na pitanje kako će obezbijediti sredstva za skupe sudske postupke, Nogo kaže da će ovih dana biti objavljen proglas u kojem će zamoliti sve građane dobre volje da pomognu donacijama ili sponzorstvom.

"Naši građani koji će biti podnosioci tužbi neće platiti ništa. Velika bi stvar bila da i država pomogne, ali želimo da država ostane po strani, jer smo izgubili mnoge sporove u kojima je ona učestvovala, i pred nacionalnim sudovima, i pred Evropskim sudom za ljudska prava", rekao je Nogo.