latinica  ћирилица
12/08/2018 |  18:52 ⇒ 13/08/2018 | 10:26 | Autor: RTRS

Ko su kandidati političkih stranaka iz Sarajevsko-romanijske regije?

Aktuelni poslanici, bh delegati, načelnici opština, odbornici lokalnih skupština, direktori javnih preduzeća, privatni preduzetnici su na listama političkih partija za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice 8.

Dok iz CIK-a BiH poručuju da će 23-eg avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste, već sada je izvjesno da će u sarajevsko-romanijskoj regiji biti zanimljiva i neizvjesna „borba“ za poslaničke mandate, kako u Skupštini Srpske, tako i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U SNSD-u očekuju da ponove rezultat sa prošlih opštih izbora kada su osvojili 2 direktna mandata za NS RS iz IЈ 8 i isto toliko za PS BiH iz IЈ 3. Očekivanja su opravdana i bazirana na uspjehu SNSD-a na lokalnim izborima prije dvije godine.

Ne sumnjamo da će naši pojedinačni kadidati Dodik i Cvijanović pobjediti a kada je u pitanju naša lista mi smo kandidovali najbolje ljude. Vjerujemo da ćemo i sada bez ikakvih problema uzeti dva mandata za PD PS BiH - ističe Miroslav Vujičić, nosilac lite SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz IЈ 8 

Tradicionalno, sarajevsko-romanijska regija je uporište SDS-a. Na čelu liste za Republički parlament je bh delegat u Domu naroda Darko Babalj dok Mirko Šarović planira da ministarsku fotelju zamijeni poslaničkom klupom u PS BiH. Na listi SDS-a i kćerka prvog predsjednika Republike Srpske.

- Cilj nam je da opet imamo dva direktna mandata za NS RS, činjenica da listu nosi Darko Babalj predsjednik Gradskog odbora SDS , pored njega tu je poslanik Sonja Јovičević Karadžić, načelnik opštine Sokolac itd - napominje Marinko Božović, šef Izbornog štaba SDS-a za IЈ 8.

Na "crtu" Vujičiću i Babalju, DNS izlazi sa mladim Aleksandrom Glavašem. Predvodi listu, u politici relativno nepoznatih kadrova, ali s dubokim uvjerenjem da će „uzeti“ jedan direktan mandat za NS RS.

- DNS očekuje direktan mandat sa IЈ 8, predložili smo listu politički nepoptrošenih ljudi koji imaju želju da promjene na našoj sarajebvsko-romaijskoj regiji. DNS očekuje i direktan mandata u IЈ 3 za PS BiH - tvrdi Aleksandar Glavaš,  nosilac liste DNS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz IЈ 8.

Kao prepoznatljivo lice iz Narodne skupštine, PDP-ov Miroslav Brčkalo na oktobarskim izborima tražiće podršku birača za mandat u PS BiH dok sadašnji šef kabineta gradonačelnika I.Sarajeva predvodi listu PDP-a za NS RS.

- Očekivanja sam da prvo pobjede zajednički kanditati Ivanić i Govedarica , što se tiče IЈ 8 očekujemo najmanje jedan poslanik kao i za PS BiH iz IЈ 3 da dobijemo jednog poslanika - poručuje Ognjen Јugović, nosilac liste PDP-a za NS RS iz IЈ 8.

U borbi za poslaničke mandate socijaliste predvodi Slobodan Pajić, NDP Siniša Lasica dok listu Ujedinjene Srpske za republički parlament predvodi Žarko Kovačević. Јasno je da apetiti političkih partija prevazile kvotu od 4 direktna poslanička mandata iz IЈ 8, zbog čega se može očekivati grčevita borba za svaki glas u sarajevsko-romanijskoj regiji.