latinica  ћирилица
13/08/2018 |  11:21 ⇒ 11:29 | Autor: TANЈUG

Vašington: Miting ultradesničara i kontraprotesti

U Vašingtonu je, uz pojačano prisustvo policije, održan miting ultradesničara koji se zalažu za superiornost bele rase, na godišnjicu rasnog nasilja u gradu Šarlotsvilu, u Virdžiniji, a u isto vreme i kontraprotest.
Anti protesti u Vašingtonu (foto: AFP) -
Anti protesti u Vašingtonu (foto: AFP)

AP je prenio da je grupa od 30 bijelih nacionalista krenula ka Bijeloj kući, a od nekoliko stotina učesnika kontraprotesta razdvajala ih je policija.

Učesnici kontraprotesta kretali su se u istom smjeru i tokom puta dobacivali ultradesničarima koji su se uputili ka parku Lafajt, ispred Bijele kuće.

Američke vlsti najavile su da će angažovati veliki broj policajaca kako bi dvije strane ostale razdvojene i tako izbjegle ulične sukobe koji su prošle godine izbili u centru Šarlotsvila.

Tada je u tom gradu poginula jedna žena kada je učesnik mitinga ultradesničara uletio automobilom na kontramiting.

U to vrijeme, predsjednik Donald Tramp rekao je da ima "veoma finih ljudi" na obje strane, što je izazvale brojne oštre kritike zbog izjednačavanja ultradesničarskih protesta, u kojima su učestvovali neonacisti i pripadnici Kju Kluks Klana sa kontra-demonstrantima.

U američkom gradu Šarlotsvilu ranije danas obilježena je godišnjica nasilnih protesta mirnim šetnjama i drugim događajima, ali je policija imala veoma napetu raspravu sa okupljenim demonstrantima zbog velikog broja prisutnih policajaca.

"Zašto ste obučeni u opremu za suzbijanje protesta? Ovde nema nemira", rekao je jedan od aktivista policajcima, prenosi AP. Tramp je juče izjavio da osuđuje sve vrste rasizma i nasilje i pozvao građane na ujedinjenje.

On je na Tviteru napisao da su se nemiri u Šarlotsvilu doveli do besmislene smrti i podjele.

"Moramo da se ujedinimo kao nacija. Osuđujem svaku vrstu rasizma i nasilja. Mir svim Amerikancima!", napisao je Tramp, prenosi Rojters.

Prošle godine, Tramp je bio kritikovan jer je poslije nereda u Šarlotsvilu, u kojima je ubijena jedna učesnica protesta protiv rasizma, okrivio obe strane za nasilje.