latinica  ћирилица
13/08/2018 |  13:14 | Autor: SRNA

Privesti pravdi ubice srpske djece iz Goraždevca

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije /Srpska koordinacija/ pozvala je međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji da učine sve da se privedu pravdi ubice srpske djece u Goraždevcu 2003. godine.
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih...Јugoslavije  (Foto:tvmost.info) -
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih...Јugoslavije (Foto:tvmost.info)

Povodom 15 godina od monstruoznog ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske djece u Goraždevcu kod Peći, Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da do danas niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, a da je tužilac Euleksa još 2010. godine obustavio istragu "zbog nedostatka dokaza".

"Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji, bez izgleda da se ona u dogledno vreme promeni", navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

U saopštenju se ističe da se bilo kakva "normalizacija odnosa" između Srba i Albanaca, odnosno između Beograda i Prištine, ne može graditi na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

"Ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima, pristajanje na odsustvo elementarne pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego saradnju sa zlom i zločincima", ističe se u saopštenju.

Srpska koordinacija poručuje da se sa takvom praksom neće pomiriti i ovim tragičnim povodom javno poziva međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se počinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi.

"To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje prethodi svakom drugom", ocijenila je Srpska koordinacija.

U napadu iz automatskog oružja na 50-oro srpske djece, koja su se kupala u rijeci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Јovović /19/, a teško ranjeni Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/, Dragana Srbljak /13/ i Đorđe Ugrenović /20/.