latinica  ћирилица
13/08/2018 |  14:17 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Glavni urednik i direktor SAF-a bili pripadnici odreda "El mudžahedin"

Glavni urednik, direktor i osnivači islamistikog provehabijskog lista i portala "Saf" Ezher Beganović, Nasuf Bušatlić, Nedim Haračić i Adnan Pezo bili su pripadnici zloglasnog odreda "El mudžahedin" što se vidi iz dokumenata koji su u posjedu Srne.
Mudžahedini u tzv. Armiji BiH (photo: bbc.com) -
Mudžahedini u tzv. Armiji BiH (photo: bbc.com)

U izvještaju ratnog komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakiba Mahmuljina Ministarstvu odbrane RBiH od 8. maja 1995. godine, pod oznakom "povjerljivo, vojna tajna", Mahmuljin je naveo sve domaće i strane pripadnike odreda "El mudžahedin".

Razvrstao ih je po grupama na strance i domaće, te na one koji imaju, i one koji nemaju vojnu identifikaciju, odnosno vojnu knjižicu.

U grupi od 316 domaćih pripadnika odreda "El mudžahedin" koji imaju vojnu knjižicu, Mahmuljin je naveo da je Ezher /Smajo/ Beganović u tom odredu bio od 1. maja 1993. godine a da mu je broj vojne knjižice 1243981.

"Nasuf /Hasan/ Bušatlić u odredu je od 22. oktobra 1994. godine s vojnom knjižicom broj 3789996. Nedim /Fahrija/ Haračić u 'El mudžahedinu' je od 20. februara 1994. godine. Broj vojne knjižice mu je 2570725", piše u Mahmuljinovom izvještaju.

Navedeno je i da je Adnan /Ćamil/ Pezo u odredu bio od 20. oktobra 1993. godine a svrstan je u grupu domaćih mudžahedina koji nemaju vojnu knjižicu.

Haračić i Pezo su, pored ostalih, osnivači Saf-a, a Pezo je jedno vrijeme bio i urednik tog glasila.

Svi oni su i osnivači udruženja Aktivna islamska omladina /AIO/ koje je zabranjeno jer ga je američki Stejt department označio kao terorističku organizaciju.

Haračić je i jedini iz BiH član šure islamskog umeta /globalne muslimanske zajednice/.

"Saf" je jedini islamistički portal u BiH koji izlazi i u štampanom izdanju.

U njemu militatni islamisti objavljuju tekstove pune mržnje, čak i ono što ne ovjavljuju ni portali terorističke organizacije "Islamska država".

U tom islamističkom glasilu o Јevrejima su iznesene jezive laži u cilju obezvređivanja holokausta koji su nad njima počinili fašisti.

Posebno su u tekstovima napadani MUP Republike Srpske i ministar Dragan Lukač zbog formiranja Uprave za antiterorističko djelovanje i obezbjeđenje ličnosti.

Koliko je formiranje te jedinice bilo neophodno vidjelo se prilikom terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku i prilikom pokušaja atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula 2015. godine.

Američki portal "Veterans tudej" objavio je u oktobru 2016. godine članak u kojem navodi da je Beganović glavna veza za terorističke napade u Parizu i Briselu.

Taj portal, pozivajući se na informacije sa "Vikiliksa", naveo je da je Beganović od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce, kao i povratnike.

Navedeno je i da je Beganović jedan od administratora islamističkog portala "Saf", urednik još nekoliko portala u BiH sličnog sadržaja, te jedan od glavnih pripadnika vjerske ektremne grupe koji, koristeći društvene mreže i virtuelni prostor, privlači druge radikalne grupe i pojedince.

Napomenuto je i da je "Saf" ranije negirao povezanost sa "Islamskom državom".

Bušatlić, koji je svom imenu dodao i ime Abdusamed, u komentarima u Saf-u često itiče da se "fašističko–antiislamska retorika velikosrpskih medija mora zaustaviti".

Beganović je ranije tvrdio da su mu navodno prijetili pripadnici "Islamske države", a upuđeni kažu da je tu "udario loš na goreg" zbog razlika u tumačenju islama i načinu vođenja borbe.

Analitičar iz Srbije Milovan Drecun, koji je sada predsjednik skupštinskog odbora Srbije za Kosovo i Metohiju, ranije je izjavio da je zabranjena teroristička AIO u Makedoniji, Sandžaku i na Kosovu i Metohiji uspostavila svoju mrežu te da Bušatlić tamo drži predavanja kojima inspiriše na organizovanje napada na nemuslimane.

Iz Tužilaštva BiH nije stigao odgovor na pitanje Srne da li su Beganović, Bušatlić, Haračić i Pezo ikada salušani povodom zločina koji su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" i za koje nikad niko nije odgovarao.

Srna nezvanično saznaje da oni povodom toga nikada nisu pozvani u Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH ni nakon više od tri godine od pokušaja atentata na Vučića nije podiglo nijednu optužnicu u tom predmetu, iako u toj instituciji tvrde da je istraga još u toku.

U Sudu BiH u toku je proces protiv Mahmuljina koji je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 srpska ratna zarobljenika.