latinica  ћирилица
13/08/2018 |  16:20 ⇒ 14/08/2018 | 09:58 | Autor: RTRS

Invalidi rada traže izjednačavanje prava na naknadu i kategorizaciju invalidnosti

Predsjedništvo Saveza invalida rada Republike Srpske na sjednici kojoj je prisustvovao i resorni ministar Milenko Savanović, zatražilo je izjednačavanje prava invalida rada na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje, kategorizaciju invalida rada u skladu sa važećim propisima o PIO i mogućnost ostvarenja prava na ličnu invalidninu i stvaranje uslova za mogućnost banjskog liječenja.

 Iz Ministarstva stiže uvjerenje da će uraditi sve što je u njihovim mogućnostima.

- Dogovoreno je da oni dostave u pisanom obliku šta bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da se uradi. Oni traže kategorizaciju invalidnosti i da se, osim procenta umanjene sposobnosti rada, navede grupa invalidnosti - rekao je Savanović za Srnu nakon sastanka.

Savanović je naveo da se invalidi rada žale na nedostatak razumijevanja poslodavaca, upravo zbog nepreciziranja kategorije.

- Problem je u tome što ljekarske komisije koriste termin preostale radne sposobnosti, što je širok pojam. Spominjali su i dodatak na invalidnost koji je zaista simboličan i maksimalno iznosi 30 KM - naveo je Savanović.

Savanović je dodao da invalida rada u Srpskoj ima maksimalno do 400, te da dodatak na invalidnost ne bi zahtijevao velika sredstva.