latinica  ћирилица
13/08/2018 |  18:54 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Navršeno 15 godina od zločina u Goraždevcu

Navršilo se 15 godina od zločina u Goraždevcu kada su, još nepoznata lica, iz automatskog oružja pucala na grupu od oko pedesetoro djece i mladih, koji su se kupali na rijeci Bistrici na Kosovu i Metohiji. Tada je ubijeno dvoje djece, a ranjeno četvoro. Ni do danas ovaj zločin nije razjašnjen, a ni vinovnici privedeni pravdi.

Ni obećanje Unmika da će navodno prevrnuti svaki kamen da nađu počinioce, ni nagrada od milion evra, istragu nisu pomjerili s mrtve tačke, iako su roditelji Ivana i Pantelije iz godine u godinu išli u KFOR i ponavljali imena ubica. Danas, kada im pomen održavaju 15. put, znaju da je nekažnjavanje zločina, u stvari politička poruka Srbima.

"I poslije toga, vi ste odlučili opet da ostanete ovdje svoj na svome. Zašto? Zato što u vašim srcima postoji jedno dublje svjedočanstvo od svjedočanstva našega razuma", rekao je iguman manastira Draganac Ilarion.

Simbolično, u 12 časova i 44 minuta, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, u Beogradu je obilježilo godišnjicu od ubistva djece.

"Srbi su najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na području našeg regiona. Ono što najviše boli jeste to što nijedan zločin od svih ovih ovdje, čini mi se, nije rasvijetljen", istakao je ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Dok pravda ne bude zadovoljena, kakvu to budućnost da očekujemo? Da li ćemo vječito da živimo sa pitanjima da li će sutra biti pravde?", kaže predstavnica žrtava Snježana Marković Zdravković.

Zločin u Goraždevcu, jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.