latinica  ћирилица
14/08/2018 |  09:55 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Lokalna vlast u Gacku ćuti na sramno otvaranje spomen-česme

Lokalna vlast u Gacku sedam dana nije htjela da odgovori na pitanja Novinske agencije Republike Srpska - SRNA u vezi sa sramnim otvaranjem spomen-česme u Fazlagića Kuli "u čast" stradalim Bošnjacima.
Gacko-Fazlagića Kula: Spomen-česma stradalim Bošnjacima (bh-vijesti.com) -
Gacko-Fazlagića Kula: Spomen-česma stradalim Bošnjacima (bh-vijesti.com)

Od 8. avgusta, kada su pitanja upućena načelniku opštine Milanu Radmiloviću, zamjeniku načelnika opštine Radoicu Antunoviću, a potom i predsjedniku Skupštine opštine Јovanu Kovačeviću, do danas SRNA nije dobila odgovor.

Pitanja su se odnosila na to da li je rukovodstvo opštine Gacko dalo saglasnost za izgradnju spomen-česme i ako nije kako je moglo da bude podignuto ovako sramno obilježja u nekadašnjem zloglasnom ustaškom uporištu na području lokalne zajednice koja je u sastavu Republike Srpske i u kojoj važe propisi u vezi sa dozvolama za podizanje spomenika i obilježja, da li će lokalna vlast reagovati i tražiti njegovo uklanjanje, zašto već nisu preduzeli mjere, kao i da li su kontaktirali srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Borisa Јerinića u vezi sa ovim sramnim događajem.

Na više svakodnevnih telefonskih poziva Srni su u Službi za odnose sa javnošću, kabinetima načelnika i njegovog zamjenika, kao i predsjednika Skupštine opštine stizali isti odgovori - načelnik i njegov zamjenik nijednom nisu bili u kancelariji, dok je predsjednik Skupštine opštine svaki put "imao stranku".

U zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli kod Gacka početkom avgusta svečano je otvorena spomen-česma u "čast" stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" je i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH, prenio je "EuroBlic".

Iako se Fazlagića Kula nalazi na području opštine Gacko i sastavni je dio Republike Srpske, na ovom događaju nije se mogla primijetiti nijedna zastava Srpske.

Govornici na ovoj manifestaciji su "objasnili" da spomen-česma pored lokalne džamije nije izgrađena samo kao znak sjećanja na stradale Bošnjake u posljednjem ratu, već za sve bošnjačke "šehide" iz Fazlagića Kule, pa tako valjda, i za ustaške zilkovce koji su prije nešto više od pola vijeka zavili u crno brojna srpska mjesta u istočnoj Hercegovini, navodi list.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara je pored nove česme potvrdio da je riječ o spomeniku svim žrtvama "četničkih hordi", koje su, kako je rekao, "drugi put u skorijoj istoriji željele da iskorijene Bošnjake".