latinica  ћирилица
14/08/2018 |  11:41 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Vlada Srpske za modernizaciju protivgradne preventive izdvojila 25 miliona KM

U posljednje četiri godine Vlada Republike Srpske za modernizaciju sistema protivgradne preventive uložila je 25 miliona maraka.

Novim meteorološkim radarima i tehnološkim inovacijama stvoren je jedan od najmodernijih i efikasnijih sistema u okruženju. Paralelno s tehničkim opremanjem vode se aktivnosti i na kadrovskom jačanju.

Najviše sredstava utrošeno je na nabavku dva savremena meteorološka radara od kojih je onaj na Borju, iznad Teslića, od prošle godine već u funkciji a u toku je instalacija radadara na Јahorini.

Osim radara u izgradnji su i dva nova regionalna radarska centra u Bijeljini i Trebinju. Na području opštine Laktaši u funkciji je deset automatskih lansera a na području Gradiške 25 prizemnih generatora čime je znatno poboljšana efikasnost sistema u pograničnom području s Hrvatskom.

U protivgradnoj preventivi, kontroli letenja kao i Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske izražen je nedostatak stručnjaka metorološke struke.

U Protivgradnoj preventivi već postoje obezbijeđena sredstva za stipendiranje pet srednjoškolaca koji se odluče za studiranje meteorologije.

Opširnije pogledajte u prilogu.