latinica  ћирилица
14/08/2018 |  13:04 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Linta: Izjava Kovača o odšteti od Beograda je apsurdna i provokativna

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra apsurdnom i provokativnom izjavu poslanika HDZ Mire Kovača, da će Srbija morati da riješi pitanje odštete hrvatskim logorašima u sklopu pregovora o priključenju EU.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta u saopštenju ističe da ova izjava Kovača, koji je i bivši šef hrvatske diplomatije, samo potvrđuje da je današnja Hrvatska nastala na temeljima nacističke NDH, jer ih povezuju ustaška ideologija, mržnja prema Srbima, ubijanje, protjerivanje i pokrštavanje Srba i otimanje i uništavanje srpske imovine.

"Јedan od dokaza proustaškog karaktera današnje Hrvatske jeste činjenica da uporno odbija da žrtvama ustaških zločina, njihovim nasljednicima i rodbini isplati novčanu odštetu za materijalnu štetu zbog oduzete imovine, kao i za nematerijalnu štetu koju su pretrpjeli zatočenici ustaških logora za vrijeme Drugog svjetskog rata", dodaje se u saopštenju.

Osim toga, napominje se, Hrvatska odbija da isplati odštetu porodicama srpskih žrtava, kao i srpskim logorašima koji su bili zatočeni u hrvatskim logorima za vrijeme agresije Tuđmanovog režima na Јugoslaviju i srpski narod u Hrvatskoj.