latinica  ћирилица
14/08/2018 |  14:20 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Vučić: Naša vojska je veoma snažna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima snažnu vojsku koja će dodatno biti ojačana i sa po 30 tenkova i borbenih oklopnih vozila iz Rusije, ali i domaćim dostignućima u oblasti naoružanja i vojne opreme.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

On je naveo da se poslije svih hladnoratovskih podjela ponovo formirao multipolarni svijet, te je stoga Srbiji potrebna snažna ozbiljna i odgovorna vojska koja je u stanju da preventivno djeluje na svakog agresora, koji treba da zna da će se suočiti sa moćnom tehnikom i sposobnim ljudima da brane zemlju.

"Do kraja marta 30 tenkova se očekuje iz Rusije i 30 borbeno-oklopnih vozila. To je značajno ojačanje za našu vojsku. Uložićemo više novca za bespilotne letilice naše proizvodnje", rekao je Vučić prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta /VTI/.

On je izrazio zadovoljstvo što je 48 mladih zaposleno u VTI i dodao da bez toga vojska ne može inovativno i tehnološki da napreduje.

Vučić je istakao da je potreban pogled unaprijed jer samo onaj ko drži glavu visoko i ispred sebe može da napreduje, a sapliće se onaj koji gleda nazad.

"Molim vas da gledate napred i da vidite šta možete da uradite za svoju zemlju. Naša vojska je veoma snažna", rekao je Vučić.

VTI je osnovan 3. novembra 1948. godine, kao Vojnotehnički institut Јugoslovenske armije, dok se danas bavi istraživanjem i razvojem u oblasti odbrambenih tehnologija.

To je najveća vojna naučnoistraživačka ustanova i sastavni je dio Ministarstva odbrane Srbije, a smještena je u kasarni "Žarkovo".

Tokom 70 godina, koliko VTI postoji, za potrebe operativne upotrebe Vojske Srbije u operativnu upotrebu pušteno je više od 1.300 sredstava naoružanja i vojne opreme.

U naoružanje Vojske Srbije prošle godine uveden je prototip širokopojasnog radio-goniometra "hera", komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - "UPTM" i prototip ogrtača maskirnog vojničkog "M-12" iz kompleta lične opreme.

Na završnim ispitivanjima su bili prototip raketnog sistema "morava", prototip modernizovanog raketnog sistema "kub", prototip terenskog vozila "FAP" sa pogonom na osam točkova, strelišna oprema sa radio-upravljanjem - uređaj za pokazivanje lakih meta i prototip upaljač trenutno usporenog dejstva.

Razvoj naoružanja i vojne opreme, kao proizvoda visoke tehnologije, glavni je cilj djelovanja VTI, koji danas raspolaže sa 24 savremene laboratorije.

Neke od njih su od međunarodnog značaja, neke su jedinstvene na području Balkana, a većina prevazilazi vojni značaj, pa se mogu smatrati nacionalnim resursom Srbije.