latinica  ћирилица
14/08/2018 |  14:51 | Autor: SRNA

Košarac: Mektić je ministar bezveznosti, a ne bezbjednosti

Predsjedavajući Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će na izborima u oktobru građani kazniti neodgovornu vlast u zajedničkim institucijama BiH, koja je ovu zemlju za samo osam mjeseci pretvorila u rezervat za više od 10.000 ilegalnih migranata iz visokorizičnih islamskih zemalja.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Dragan Mektić, čiji su saradnici umiješani u organizovano puštanje migranata u BiH, nije ministar bezbjednosti, već ministar bezveznosti, koji radi sve drugo, osim posla za koji je nadležan i plaćen", naglasio je Košarac u izjavi Srni.

On je dodao da je vlast u zajedničkim institucijama u Sarajevu, predvođena Strankom demokratske akcije /SDA/ i Srpskom demokratskom strankom /SDS/ očigledno pristala na ucjene pojedinih međunarodnih organizacija i evropskih država koje su ponudile novac i pomoć za trajni smještaj migranata u BiH.

"Republika Srpska i njene institucije neće smještati izbjeglice na svojoj teritoriji. Nama ta vrsta pomoći ne treba, ali su nam problem i planovi 'ministra bezveznosti' i njegovog šefa Denisa Zvizdića da migrante smjeste u centre blizu srpskih povratničkih naselja u Federaciji BiH, te blizu međuentitetske linije razdvajanja", upozorio je Košarac.

On je dodao da ostanak i smještaj više hiljada migranata iz islamskih zemalja u BiH za Republiku Srpsku predstavlja politički, ekonomski, demografski i bezbjednosni problem.

"Sada nismo u mogućnosti da utičemo na sektor bezbjednosti i na druge zajedničke institucije u čijoj je nadležnosti problem migranata i krize koja je namjerno izazvana. Odmah nakon izbora situacija će se drastično promijeniti i biće pooštreni zakoni koji tretiraju pitanje migracija i azila, a i granica će biti mnogo bolje čuvana", zaključio je Košarac.