latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:25 ⇒ 15/08/2018 | 07:35 | Autor: RTRS

RTRS u Bihaću dan nakon protesta- Ne nazire se rješenje za migrante

Dan nakon protesta građana, naša ekipa ponovo je bila u Bihaću. Političarima u Sarajevu poslali su jasne poruke da je krajnje vrijeme da se pitanje migranata na njihovim ulicama konačno riješi. Predstavnici bh. vlasti danas poručuju sa će u četvrtak biti poznate lokacije za smještaj migranata.

Protesti u Bihaću imaju političku pozadinu, izjava je ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Sa njom se slažu i Bišćani, ističući, međutim, da je kreirana u foteljama institucija BiH u Sarajevu. Kažu da je u pitanju politička igra viših nivoa vlasti, te da je lokalni nivo potpuno nemoćan.

Organizatori jučerašnjih protesta očekivali su više, međutim, reakcija zvaničnih institucija BiH danas nema, a ni rješenja za problem migrantske krize.

- Oni ne žele da riješe problem jer imaju bitnijih stvari, poput toga kako da se dokopaju novca i kako da se obezbijede za dalji period - kaže Armin Halilagić, učesnik građanske inicijative za prikupljanje potpisa.

Evropska komisija nedavno je odobrila još šest miliona evra za brigu o migrantima. Prema riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, ni taj novac neće biti dovoljan.

- Osim toga postoji i iznos koji smo dobili od banke Savjeta Evrope u iznosu od milion i po evra i milion evra donacije od strane Češke. Naravno da su ta sresdtva jako korisna u ovome trenutku, ali neće biti dovoljna - ističe Zvizdić.

Cilj migranata, koji su zapeli u gradovima Unsko-sanskog kantona je jasan - domoći se Evropske unije po svaku cijenu. Nekad izgleda i po cijenu života. Tako se pokušaj prelaska hrvatske granice za 23-godišnjeg Pakistanca Muhameda DŽelafkara zamalo završio kobno.

- Išao sma do Hrvatske, da pređem granicu jer želim u Italiju. Hrvatska policija me uhvatila, jako pretukla, polomili su mi rebra, jedva stojim od bolova - priča on.

Ministarstvo bezbjednosti BiH u četvrtak bi trebalo da donese konačnu odluku o lokacijama za smještaj migranata. Srpski povratnici, čija su se naselja spominjala kao mogući migracioni centri, jasno su poručili da bi ih takva odluka natjerala da ponovo napuste svoje domove.