latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:53 ⇒ 15/08/2018 | 13:40 | Autor: RTRS

Osnivači islamističkog portala SAF vojnici zloglasnog odreda El mudžahid!

Tužilaštvo BiH, niti bilo koja druga institucija u BiH, nije reagovala nakon što su u javnost dospjeli dokumenti koji nedvosmisleno potvrđuju da su glavni urednik, direktor i osnivači islamističkog portala i časopisa SAF bili pripadnici zloglasnog odreda El mudžahid. Osim medija u Srpskoj koji su objavili tu informaciju, niko se nije oglasio zbog činjenice da Ezhar Beganović, Nasuf Bušatlić, Nedim Haračić i Adnan Pezo i danas nastavljaju da truju medijski prostor u BiH.

U ratu mudžahedini, danas novinari. U međuvremenu osnivači i zvanično glasilo NVO Aktivna islamska organizacija koja je 2004. zabranjena u BiH zbog povezanosti sa terorističkim napadom 11. septembra u SAD.

- SAF je radikalno eksremističko glasilo koje iznosi stavove mudžahedina i njega vode oficira Odreda El Mudžahedin. Beganović je bio bezbjednjak, Bušatlić emir Odreda. Naravno, ne samo sa zločinima mudžahedinima već i ubistvima povratnika, ali i veza sa 11. septembrom bili su dovoljan povod da pravosudne i policijske institucije povedu istragu protiv ovih lica - kaže DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost i terorizam.

Ono što je odred El Mudžahid započeo u Srednjoj Bosni čisteći je od Srba i Hrvata, poslije rata nastavljeno je preko portala i časopisa SAF sa kojih se širi netolerancija, čak i mržnja prema svemu što nije islamsko.

- Uopšte govoreći za novinarstvo u BiH, porazno je da su u taj društveni korektiv duboko involvirani radikalni pojedinci, što je dokazano i dokumentima koje je SRNA objavila, u kojima se vidi da su to upravo pripadnici zloglasnog odreda El Mudžahid. Imamo podatke da su pripadnici sjekli glave Srbima što javnost u Srpskoj dobro zna i to je bio prvi takav slučaj i najava onoga što su kasnije radili pripadnici ID - kaže Tanja Parađina, glavni i odgovorni urednik SRNA.

Beganović i Bušatlić bili su u komandi odreda El Mudžahid dok su Pezo i Haračić bili vojnici, svi od `93. do kraja rata. Ipak, izostala je istraga, nezvanično nikada nisu ni pozvani u Tužilaštvo BiH. Beganović je `98. dovođen u vezu sa ubistvom policajca Ante Veljana u Travniku. Ispostavilo se da uživa jaku podršku određenih bošnjačkih struktura prvenstveno u SDA, zbog čega nije procesuiran.

- On je više puta saslušan i bio je u pritvoru i na kraju je oslobođen, a SAF nikada nije trpio posljedice. Upravo Šefik DŽaferović jeste pokrovitelj ovih lica. oni su djelovali na prostoru Srednje Bosne, AIO je formirana u Zenici, ova lica- Bušatlić i Beganović uživaju podršku kandidata za člana Predsjedništva iz SDA - tvrdi Galijašević.

I pojedini američki mediji Beganovića su dovodili u vezu sa terorističkim napadima u Parizu i Briselu. Pozivajući se na informacije sa Vikiliksa, američki portal Veteran tudej za Beganovića navodi da je od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce, kao i povratnike.