latinica  ћирилица
14/08/2018 |  22:41 | Autor: SRNA

SAD: Katolička crkva seksualno zlostavljanje prikrivala 70 godina

Biskupi i drugi visoki zvaničnici Rimokatoličke crkve u američkoj državi Pensilvaniji prikrivali su 70 godina slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u kojima su vinovnici više stotina sveštenika, navodi se u izvještaju koji je danas objavila američka Velika porota.
Pedofil (ilustracija) -
Pedofil (ilustracija)

U izvještaju se navodi da je Crkva ubijedila žrtve i policiju da ne prijavljuju i ne istražuju te slučajeve, piše večeras Njujork tajms.

Izvještaj, u kome se navode imena više od 1.000 žrtava, predstavlja najširu istragu jedne američke vladine agencije slučajeva seksualnog zlostaljanja djece od katoličkog sveštenstva.

Do sada u SAD nije bilo sveobuhvatnog izvještaja o svim slučajevima seksualnog zlostavljanja u okviru Katoličke crkve, iako je bilo pokušaja u tom smislu.

Žrtve seksualnog zlostavljanja u SAD godinama pokušavaju da privole vlasti da provedu istragu u cijeloj zemlji, slično onome što je uradila Australija, gdje je Kraljevska komisija provela četiri godine proučavajući slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u okviru različitih vjerskih i socijalnih institucija, uključujući Katoličku crkvu.

Velika porota je naziv za pravosudno tijelo, sastavljeno od laika, a koje je zaduženo za pokretanje ili odobravanje, odnosno preliminarni krivični postupak.