latinica  ћирилица
15/08/2018 |  09:25 | Autor: RTRS

Marković: Zvizdić iznio Merkelovoj puste želje Bošnjaka

To što je Denis Zvizdić obećao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel nema veze sa stvarnom situacijom u BiH, kaže za Srpskainfo poslanik SNSD u parlamentu BiH Milica Marković.
Milica Marković - Foto: blic.rs
Milica MarkovićFoto: blic.rs

Osvrćući se na Zvizdićeve tvrdnje da BiH ima dobre šanse da do kraja godine aktivira MAP za članstvo u NATO, ali i da ubrza ispunjavanje uslova za kandidatski status u EU, Markovićeva ističe da je nemoguće očekivati da se to desi u tom roku.

"Zvizdić je možda u Njemačkoj iznosio stavove SDA, stranke kojoj pripada i koju je predstavljao, ali nikako stavove usaglašene od strane sva tri konstitutivna naroda i njihovih legitimnih predstavnika. On je tamo ispričao neke puste želje Bošnjaka, od kojih nema ništa. Glumio je nekog ozbiljnog političara koji predstavlja BiH i vjerovatno se deklarisao kao premijer BiH, kako to obično voli da radi", kaže Markovićeva.

Ona dodaje i da će se njemačka kancelarka vrlo brzo uvjeriti u suprotno od svega onoga što joj je predsjedavajući Savjeta ministara BiH obećao.

"Pitanje je da li će se uopšte do kraja godine konstituisati nove institucije BiH poslije izbora, a kamoli sprovoditi neki uslovi i za MAP ili neke druge projekte. Od aktiviranja MAP, odnosno sprovođenja ključnih uslova oko knjiženja vojne imovine nema ništa sve dok Bošnjaci ne počnu da prihvataju stavove Republike Srpske. Dakle, neće biti ni ove ni narednih godina, sve dok se ne uvaže stavovi Srpske", zaključuje Markovićeva.

Izvor: Srpskainfo