latinica  ћирилица
15/08/2018 |  10:17 | Autor: RTRS

Svečano otvaranje dječijeg festivala "Licidersko srce"

U Užicu na Trgu partizana večeras će biti održano svečano otvaranje jubilarnog 10. Međunarodnog dječijeg festivala "Licidersko srce", na kojem će do nedjelje, 19. avgusta, u Užicu, Višegradu i Zlatiboru učestvovati djeca iz 13 zemalja.
Festival folklora "Licidersko srce", arhiv - Foto: SRNA
Festival folklora "Licidersko srce", arhivFoto: SRNA

Ceremoniji otvaranja, koja počinje u 20.00 časova, prethodiće svečani defile učesnika, koji će u karnevalskoj povorci, praćeni zvucima četiri trubačka orkestra, izvesti dio svog programa i tako pozvati publiku na trg, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, jedanog od organizatora festivala.

Učesnike festivala pozdraviće ambasador Egipta Amr Alguveili, predstavnik kabineta predsjednika Srbije, sekretar Ambasade Slovačke Mihal Hrušik, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, predstavnici donatora i sponzora festivala.

Festival će ove godine ugostiti više od 1.300 učesnika i 25 ansambala iz 13 zemalja svijeta.

Očekuje se učešće djece iz Kine, Turske, Makedonije, Poljske, Rusije, Bugarske, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske i Srbije, a prvi put i djece iz Kolumbije, Egipta i Letonije.

Osim folklornih koncerata koji će se u Užicu održavati svako veče, folklornih igraonica, edukativnih tribina i zumba radionica, djeca će prisustvovati izložbi narodne nošnje zemalja učesnica u Јokanovića kući.

Planirani su obilazak i izložbe "Decenija Liciderskog srca" u Gradskom kulturnom centru, gdje će upoznati stare zanate, kao i kulturno-istorijske spomenike zapadne Srbije i Višegrada.

Manifestacija je do sada okupila oko 7.500 hiljada mališana iz 35 zemalja svijeta, koji su humanitarnim akcijama pomogli djeci u Јapanu, Beogradu, Užicu, Višegradu i doprinijeli promociji Srbije i Republike Srpske.

Festival "Licidersko srce" održava se u organizaciji Udruženja građana "Era" iz Užica, u suorganizaciji Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacija Zlatibor i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pokrovitelj festivala je kabinet predsjednika Srbije.