latinica  ћирилица
15/08/2018 |  12:43 | Autor: SRNA

Anđelković: Rješavanje problema Kosmeta ostaviti za 2019.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi rješavanje problema Kosova i Metohije trebalo ostaviti za sljedeću godinu zbog izbora u Evropskom parlamentu, na kojima očekuje da će lošije proći partije koje su do sada podržavale samoproglašeno Kosovo.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je ocijenio da će veći značaj dobiti partije evropske desnice, koje su mnogo manje zainteresovane za podršku albanskoj strani.

Anđelković smatra da Zapad nema takvu moć kao što je imao nekada, kao i da američka administracija nije zainteresovana za pitanje Kosova i Metohije, a da predsjednik SAD Donald Tramp "skoro i da nije ni čuo za Kosovo".

"Vidimo da su poslednjih godina uspostavljene veze između oficijelnog Beograda i nekih ljudi, kao što je na primer /DŽordž/ Soroš, koji imaju uticaja na dubinsku državu. Da li će to rezultirati promenom stava i većim manevarskim prostorom za nas, videćemo", rekao je Anđelković za televiziju "N1".

On je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada nikada tako eksplicitno nije govorio o razgraničenju, te istakao da se mora znati šta podrazumijeva razgraničenje. "U narednim koracima trebalo bi da čujemo šta to podrazumeva", dodao je on.

Govoreći o istrazi ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Anđelković kaže da se gubi nada da će taj slučaj biti riješen.

On smatra da Beograd nije mogao mnogo da uradi po tom pitanju, ali da može tu temu da nameće u međunarodnim krugovima.