latinica  ћирилица
15/08/2018 |  13:13 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Podrška gradonačelnika sa Kosmeta predsjedniku Srbije

Gradonačelnici 10 opština na Kosovu i Metohiji sa većinskim srpskim stanovništvom uputili su u ime srpskog naroda iz pokrajine pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome pružaju punu podršku politici koju vodi.
Kosovska Mitrovica - Foto: Getty Images
Kosovska MitrovicaFoto: Getty Images

"U ime srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji u Vašoj politici vidi jedinu nadu svog opstanka na vekovnim ognjištima, molimo Vas da ne odustajete od borbe za pravedno, kompromisno i održivo rešenje, koje će značiti bolju budućnost ne samo Srba na Kosovu i Metohiji već i celokupnog srpskog naroda, navodi se u pismu gradonačelnka.

Oni su istakli da pismo upućuju apsolutno svjesni da razum mora prevladati emocije, a da su stope njihove djece jednako vrijedne kao stope predaka.

"Poštovani predsedniče, iako ste toga više nego svesni, podsećamo Vas da ako sada odustanete od borbe koja za nas znači život na Kosovu i Metohiji, to će biti najveći istorijski poraz našeg naroda u novijoj istoriji Srbije, a ujedno i najveća pobeda naših neprijatelja i njihovih domaćih poltrona", naveli su gradonačelnici.

Oni su istakli da borba Vučića Srbima uliva vjeru, poslije mnogo godina, da nisu sami, te da Srbi na sjeveru nisu uzalud branili svaki pedalj od najezde ekstremista, a da Srbi na jugu nisu uzalud hrabro opstali na ovim prostorima.

"Ovim pismom želimo da Vam poručimo, da smo svesni bremena koje nosite, i da neretko iz nemoguće situacije pokušavate da izvučete najviše, zato Vas uveravamo da ćemo svako rešenje do kojeg dođete, a koje bi značilo više prava za Srbe, bezbednije okruženje za građane i očuvanje naših svetinja i koje bi omogućilo bolji ekonomski položaj našeg naroda, mi podržati, pa bilo to razgraničenje, korekcija ili nešto treće", naveli su gradonačelnici.

Oni su pozvali predsjednika Vučića da ne odustaje u misiji spasavanja sjevera Kosova i Metohije i svega što se spasiti može iz kandži Prištine.

Gradonačelnici mole predsjednika da se izbori da se poslije mnogo godina cjelokupni srpski narod ne osjeća poniženim, kako bi napokon počeo da slavi mir i budućnost, a ne poraze.

"Željno očekujući Vaš najavljeni dolazak, Srbi na Kosmetu će ostati verni svojoj državi, bez obzira na sva iskušenja u kojima se nalazimo, jer Vi ste naša nada da će Srbija biti ovde i sa nama, poručili su gradonačelnici Zubinog Potoka, Sjeverne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana, Novog Brda, Gračanice, Štrpca, Parteša, Klokota i Raniluga.