latinica  ћирилица
15/08/2018 |  14:19 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Gnjatić: Očekujemo ujednačavanje platnih koeficijenata

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić je pozdravio povećanje plata svim zaposlenim u Srpskoj, ali je podsjetio da je prije nekoliko godina umanjena naknada za minuli rad zaposlenima u sektoru obrazovanja i kulture, zbog čega Sindikat traži da dođe do nivelacija po tom pitanju.

"Sindikat smatra da je dobro da dođe do povećanja plata za sve zaposlene u Republici Srpskoj, ali očekujemo da će početkom iduće godine doći do ujednačavanja platnih koeficijenata za zaposlene u institucijama obrazovanja, nauke i kulture sa ostalim budžetskim korisnicima", istakao je Gnjatić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da novi Zakon o platama za obrazovanje i kulturu propisuje određene koeficijente koji kada se pomnože sa cijenom rada od 100 KM ne daju tačnu platu.

Gnjatić je kao primjer naveo da onaj ko je imao platu od 1.000 KM i imao koeficijent 10, sada ima koeficijent 10,9 tako da će umjesto očekivanih 1.090 KM dobiti platu od 1.030 KM.

On je pojasnio da će radnici zaposleni u institucijama obrazovanja i kulture koji imaju najniže koeficijente, odnosno platu od 400 KM, imati povećanje od 50 KM, pa će primati platu u iznosu od 450 KM, što je povećanje za 12,5 odsto.

Prema njegovim riječima, radnicima u obrazovanju i kulturi koji su imali platu od 500 KM, povećanje će biti devet odsto i dobiće platu od 545 KM, dok će svi ostali radnici zaposleni u ovoj oblasti dobiti povećanje plata od 30 KM.

Gnjatić je rekao da će sindikat kroz izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture u Republici Srpskoj tražiti benefite za članove sindikata.