latinica  ћирилица
15/08/2018 |  14:24 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Priština: Specijalni tužilac za ratne zločine podnio ostavku zbog prijetnji

Tužilac u Kosovskom Specijalnom tužilaštvu Elez Blakaj podnio je ostavku prije dva dana, preneli su danas kosovski mediji.
Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova (Foto: BIRN) -
Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova (Foto: BIRN)

Vijest je potvrdio glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, koji je rekao da ne znaju razlog za njegovu ostavku.

Citirajući neimenovane izvore u pravosudnim organima kosovski dnevnik „Koha ditore“ izvještava da je Blakaj podnio ostavku zbog prijetnji koje je dobijao tokom rada.

„Blakaj se neprestano žalio da je primao prijetnje tokom svog rada. On se, takođe, žalio na nedostatak institucionalne podrške“, rekao je neimenovani izvor, prenio je UNMIK u svom pres klipingu. 

„Koha ditore“ je naveo da je Blakaj istraživao i podnio optužnice u nekoliko slučajeva koji se odnose na terorizam i da je nedavno istraživao zloupotrebe sa listama ratnih veterana.

 Portal „Insajderi“ je objavio da je tokom istrage o imamu prijećeno Blakajovoj djeci, koja su bila pod zaštitom policije, ali navodi i da on tada nije tražio ličnu zaštitu, prenosi N1.

„Tužilac Blakaj je bio na odmoru kada je obavijestio glavnog specijalnog tužioca da je on napustio tu poziciju, bez ikakvog objašnjenja takve odluke“, rekao je Lumezi.

Inače, Blakaj je radio na slučaju manipulacije sa listama veterana tzv. OVK, kao i na nekoliko slučajeva Albanaca koji su se borili protiv srpske vojske i policije tokom rata na Kosovu 1998-1999, za koje se sumnjalo da imaju terorističke veze.

Sputnjik