latinica  ћирилица
15/08/2018 |  22:22 | Autor: Guardian

Gardijan: Hrvatska policija mlati i pljačka izbjeglice

Britanski list Gardijan objavio je veliki tekst pod naslovom "Izbjeglice iz Bosne tuče i pljačka hrvatska policija".
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Reportaža Gardijanovog novinara iz Velike Kladuše opisuje svjedočenja migranata koji su mu ispričali uznemirujuća iskustva s hrvatskom policijom.

"Sretnici su pobjegli s razbijenim mobilnim telefonom. Oni manje sretni kažu da su ih tukli štapovima, mučili i napadali sa psima. Mnogi navode kako su im ukradene velike količine novca." Ovim rečenicama počinje tekst u kojem  Gardijan opisuje brojne izjave migranata iz Velike Kladuše i Bihaća. Kažu kako su nakon prelaska granice bili podvrgnuti nasilju od strane hrvatske policije. Dodaje kako većina žena kaže da nisu bili žrtve nasilja, ali su svjedočile napadima na muškarce. Neke od njih su ispričale kako su ih tukli i tjerali da se skidaju kako bi ih pretražili.

Novinar navodi da su brojni migranti svjedočili o situacijama kada im je policija razbila telefone, oduzela novac i tjerala ih nazad u BiH.

Karolina Augustova, volonterka humanitarne organizacije "No name kitchen" u Velikoj Kladuši, već dva mjeseca skuplja svjedočanstva migranata koje je hrvatska policija deportovala nazad u BiH. Ona navodi da su migranti bili pokradeni i da ih je njih 60 do 70 odsto prijavilo policijsko nasilje.

U tekstu Gardijana objavljena su svjedočanstva nekoliko izbjeglica i migranata sa kojima je novinar razgovarao.

Rahim (38) iz Avganistana:" U svakoj zemlji u kojoj smo bili imali smo problema s policijom, ali nikad kao s hrvatskom policijom. Ne smeta mi u kojoj ćemo državi završiti. Kćerka mi je bolesna, samo želim da je odvedem kod dobrih ljekara. Nemamo novca, pa ne možemo platiti krijumčarima. Samo hodamo, hodamo, hodamo, uvijek po noći. Zadnji put bili smo pet dana u šumi, ali nas je na kraju zaustavila policija. Uzeli su mi 180 evra i poslali nas nazad. Tog puta me nisu tukli. Prebili su me dvaput, od pet pokušaja prelaska."

Azam (39) iz Avganistana: "Prestao sam da brojim koliko sam puta igrao ovu igru. Tukli su me i pljačkali pred mojom djecom. Obrazovani smo ljudi, a hrvatska policija nas tretira kao stoku. Kćerka mi ima 11 godina, a ovo nije mjesto za dijete. Muškarac sam i ne bih trebao plakati, ali srce mi je slomljeno. Da nemam djece, odavno bih se ubio, ovo je previše."

Leila (45) iz Irana: "Pokušala sam ući u Hrvatsku pet ili šest puta, ali su me ulovili svaki put. Јednom su mi lagali i rekli da mogu ostati 21 dan ako potpišem neke papire u policijskoj stanici. Potpisala sam ih. Fotografisali su me, odvezli natrag na granicu i pustili. Ukrali su mi zadnjih 150 evra i mobilni telefon. Platila sam hiljade evra i putujem dvije godine. Imam dvije kćerke ovdje i ne znam što da radim."