latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:02 ⇒ 17/08/2018 | 10:36 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na saopštenje Stejt departmenta

Američki Stejt department izdao je saopštenje u kojem se navodi da je Narodna skupština Srpske, 14. avgusta, napravila pogrešan korak, odbijanjem izjveštaja Komisije o Srebrenici iz 2004.godine. U saopštenju se navodi da je pokušaj da se odbaci ili izmijeni izvještaj dio širih nastojanja da se revidiraju činjenice u prošlom ratu i negira istorija i politizuje tragedija. Iz Srpske stižu oštra reagovanja.

Predsjednik Republike Milorad Dodik ističe da ovakvo reagovanje potvrđuje da u Stejt departmentu i dalje nekritički postupaju po dezinfomacijama svoje ambasade u Sarajevu i da je krajnje vrijeme da ta praksa bude prekinuta.

"Ono čemu su posvećene i SAD, kako se vidi iz saopštenja Stejt departmenta, posvećena je i Republika Srpska, i to ovom odlukom Narodne skupštine i potvrđuje. Mi tražimo da se istražuju i krivično gone svi koji su počinili zločine na tom prostoru", poručio je predsjednik Dodik, reagujući na stav Stejt departmenta.

"Izvještaj iz 2004. godine je netačan i nije sveobuhvatan, jer su izostavljene velike srpske žrtve i zločini koji su počinjeni nad njima. Republika Srpska nikada nije, niti će štititi bilo koga za koga se utvrdi da je počinio ratni zločin, ali isto tako tražimo da se prestane sa zaštitom zločina i zločinaca iz reda bošnjačkog naroda, za koje svi znaju da su na području Srebrenice počinili stravične zločine nad Srbima”, kaže Dodik.

Odbacujući izvještaj, Narodna skupština ne pokušava da revidira činjenice, jer one nikada nisu ni utvrđene, naglašava Dodik. Tek sada se, dodaje, pokušava utvrditi činjenica o stradanju svih na području Srebrenice, među kojima je i veliki broj Srba. Shvatanje obima tragedije je, poručuje, važno za nastavak pomirenja.

"Republika Srpska snažno je posvećena miru na ovim prostorima i traži pomirenje, ali bez istine, a izvještaj iz 2004. godine nije istinit, do tog pomirenja je gotovo nemoguće doći. Zahvalni smo naporima SAD da se uspostavi mir u BiH i izgradi prijeko potrebno pomirenje, ali bili bismo im još zahvalniji kad bi na bazi činjenica i provjerenih informacija sagledali problem stradanja u Srebrenici”, dodaje Dodik.

Iz DNS-a poručuju da je reagovanje Stejt departmenta prepisano mišljenje bošnjačkih političara. Tokom skupštinske rasprave niko nije negirao počinjene zločine, ističe predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, smatrajući važnim što je o ovom pitanju postignuto političko jedinstvo svih srpskih stranaka.

"Očekujemo da Vlada formira novu komisiju, koja će imati međunarodnu verifikaciju. Važno je utvrditi istinu i ostaviti poruke za buduće generacije, šta se stvarno dešavalo na tom prostoru. Sve ono za šta, izvan svake sumnje, postoje dokazi, uzeće se kao činjenica iz tog vremena. Ovdje, nažalost, imamo više interesa – srpskog, bošnjačkog i drugih naroda koji se ne poklapaju, kao i interes međunarodne zajednice. Svako iz svog ugla gleda na istu stvar”, kaže Čubrilović.

Usvojene zaključke republičkog parlamenta podržava i Socijalistička partija. Potpredsjednik te stranke Slobodan Protić ističe da istina nikome ne bi trebalo da smeta i da je krajnje vrijeme da se do nje dođe.

Oni koji su projektovali neistine o Srebrenici sada histerično reaguju na odluku Narodne skupštine da odbaci Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, jer su se suočili sa hrabrošću Banjaluke da konačno odbaci tu laž i pritiske, kaže analitičar Dragomir Anđelković. Priča o broju žrtava i načinu stradanja je, kaže, takođe laž.

"Pošto je u pitanju velika laž, oni koji su tu laž plasirali, sigurno je da ne žele da se formiraju stručne komisije koje bi sagledale stvari realno. Tako da treba očekivati opstrukcije", dodao je on.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je za Srnu da će Klub Bošnjaka u ponedjeljak, 20. avgusta, zauzeti stav o zaključcima Narodne skupštine u vezi sa Izvještajem o Srebrenici i da bi do 23. avgusta trebalo da se izjasne da li je tim zaključcima povrijeđen vitalni nacionalni interes. Smatra da je usvajanje zaključaka vraćanje ka devedesetim godinama prošlog vijeka.