latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:09 | Autor: RTRS

"Nije stigao zahtjev za izručenje Huseina Mujanovića BiH"

Ministarstvo pravde Srbije do danas nije dobilo zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje Huseina Mujanovića koji je uhapšen krajem jula prema potjernici MUP-a Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija, rečeno je Srni u Ministarstvu pravde Srbije.
Sud - Foto: ilustracija
SudFoto: ilustracija

Mujanović, koji je bio ratni upravnik logora u Hrasnici, uhapšen je na graničnom prelazu Priboj-Uvac.

Mujanoviću, koji ima državljanstvo BiH, nakon hapšenja je određen pritvor koji može trajati do tri mjeseca, a predmet protiv njega zaveden je i u Tužilaštvu BiH.

Advokat Sabina Mehić, član pravnog tima koji zastupa osumnjičenog, izjavila je 9. avgusta da je Tužilaštvo BiH uputilo pravosuđu Srbije zvaničan zahtjev da Mujanovića izruči BiH.

U Centru za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Srni je ranije rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992. godine.

Prema podacima ovog centra, za vrijeme upravljanja Mujanovića ovim logorom ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru su zatvorenici surovo mučeni.

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini nad srpskim civilima od aprila 1992. do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.