latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:50 | Autor: B92

Dejvis kup se mijenja!

Dejvis kup, jedino priznato reprezentativno takmičenje u muškom tenisu, doživjeće velike promjene u formatu.
Dejvis kup - Foto: RTRS
Dejvis kupFoto: RTRS

Kako javljaju svjetski mediji Dejvis kup se više neće igrati u toku sezone, već će se na kraju sezone održati turnir koji će činiti 18 selekcija.

Za promjenu je bilo potrebno da se s tim saglase dvije trećine nacija (od 140) i to se upravo i desilo, pošto je čak 71 odsto glasalo za novi format.

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina, a on bio bio finansiran od kineske grupe (Kosmos) koju je osnovao Đerar Pike.

Pored Pikea i ITF, ova informacija sigurno je odbradovala i Novaka Đokovića, koji je vjerovatno bio među najglasnijima za promjenu sistema. Đoković je u nekoliko navrata javno naglašavao da je potrebno mijenjati Dejvis kup, a sada će se to i dogoditi.

Dejvis kup takmičenje koje traje svake sezone, podijeljeno je u više grupa i zona, a tokom mečeva reprezentacije se nadmeću tokom tri dana vikenda – dva singla, pa dubl i na kraju, ponovo dva duela u pojedinačnoj konkurenciji.

Međutim, mnogim teniserima ovakav format ne odgovara, najviše zbog prenatrpanog ATP kalendar i sada će konačno doći do promjene.

Sistem takmičenja nije još tačno upotpunjen, ali prema spekulacijama cilj je da se organizuju turnir od 10 ili 12 dana u Aziji, na kojem će učestvovati ukupno 18 timova.