latinica  ћирилица
16/08/2018 |  22:45 ⇒ 17/08/2018 | 10:30 | Autor: RTRS

Đokić: Ništa ne može spriječiti stavljanje van snage izvještaja o Srebrenici

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Vlada Srpske može staviti van snage izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine bez obzira na priču da će Klub Bošnjaka tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Ništa Vladu ne može spriječiti da donese odluku, kada je rasprava u parlamentu završena i kada imamo jasne stavove parlamenta i sveopšti konsenzus. Vlada već sada može početi da radi svoj dio posla, jer je to već ranije bio izvještaj Vlade, a ne parlamenta. Mislim da je moguće da ovo pitanje bude završeno za godinu dana - rekao je Đokić u emiisji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske.

Đokić je rekao da bi Vlada već za dan-dva mogla da stavi van snage taj izvještaj i da nastavi sa aktivnostima s ciljem konačnog utvrđivanja istine o događajima na području srebreničke regije, ali i istine o stradanju Srba u rejonu Sarajeva. Naveo je da će nova komisija biti formirana i činiće je kvalitetni, odgovorni i kompetentni ljudi.

Đokić je rekao i da je pitanje Srebrenice otišlo u samo jednom smjeru, a to je da se govori o žrtvama Bošnjaka, a potpuno zanemaruju srpske žrtve, i to oko 3.000 Srba stradalih u Podrinju.

Đokić smatra da se mora reći i da su brojni Bošnjaci koji se vode na spisku iz 2004. godine stradali na drugačiji način, u međusobnim borbama i klasičnim vojnim operacijama i da nisu svi stradali u vrijeme julskih događaja `95.

- Na zasjedanju NSRS jasno je rečeno i potvrđeno da je komisija i vlast koja je formirala takvu komisiju bila izložena velikom pritisku. Kada smo preuzeli tu veliku odgovornost i obavezu da ponovo otvorimo pitanje izvještaja iz 2004. godine, bili smo svjesni velikih izazova, ali je veoma važno da smo o tome postigli sveopšti politički konzenzus unutar Srpske - istakao je on, izrazivši zadovoljstvo zbog iskazanog jedinstva u Skupštini.