latinica  ћирилица
17/08/2018 |  13:15 | Autor: SRNA

Mektić: Јoš ne znam da li će policajci iz FBiH biti raspoređeni na područje Srpske

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić tvrdi da još ne zna da li će policajci iz Federacije BiH /FBiH/ biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, ali da će oni, ukoliko i budu raspoređeni, biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

"Јoš ne znam da li će biti raspoređeni. Dakle, oni neće imati ništa sa nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne mogu biti derogirane", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci upitan da prokomentariše činjenicu da je Operativni štab za pitanje migracija u BiH juče prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Govoreći o radu Službe za poslove sa strancima na području Bijeljine i Zvornika, Mektić kaže da je rad vikendom uveden da bi migranti mogli da budu registrovani.

On je naveo da je od registrovanog broja migranata, njih 9.758 iskazalo namjeru da podnese zahtjev za azil i da još nikome ova mogućnost nije odobrena, jer su tretirani kao ekonomski migranti.

Mektić i dalje tvrdi da se smanjuje broj migranata u BiH kojih je sada od 2.000 do 2.300.

"Padaju u vodu i apsolutno su netačne priče o velikom broju migranata. Sjetite se samo priča o 150.000 migranata koje neko želi da dovede u BiH ili srpske povratničke opštine, što je netačno. Velike cifre govorili su političari koji nisu imali odgovor na krizu u Republici Srpskoj i sve veći odlazak naših ljudi u inostranstvo", mišljenja je Mektić.

On je naveo da su organizovana tri nova smještajna kapaciteta za migrante u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu.

Na pitanje da li je potpisao "crnu listu" nepoželjnih građana Rusije u BiH, Mektić tvrdi da nikakve liste nema, ali da postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.