latinica  ћирилица
17/08/2018 |  17:50 ⇒ 18/08/2018 | 08:58 | Autor: RTRS

Velika Kladuša: Migranti bezbjednosni i ekonomski problem

Odluku da jedan od prihvatnih centara za migrante bude na teritoriji njihove opštine, u Velikoj Kladuši nisu dočekali sa oduševljenjem. Za to, kažu, nisu dali saglasnost. Žale se da zbog migranata moraju izdvajati sve više novca iz opštinskog budžeta, a njihovo prisustvo narušava i bezbjednosnu situaciju.

U Velikoj Kladuši ne spavaju mirno. Nakon ubistva jednog migranta, problemi se samo nižu- od provaljivanja u stanove, čiji su vlasnici u inostranstvu, do sve agresivnijeg ponašanja i međusobnih sukoba migranata.

Građani Kladuše su zabrinuti, ali baš kao ni njih, ni lokalne vlasti niko nije pitao za mišljenje. Zatekla ih je vijest da je Operativni štab za pitanje migracija odlučio je da jedan od privremenih centara za smještaj migranata bude u objektu Agrokomerca. Međutim, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da zato postoji saglasnost lokalnih vlasti.

- Na tom sastanku ništa se nismo dogovorili, mada je gospodin Mektić u medijima rekao da smo se dogovorili oko lokacije u polju u Velikoj Kladuši, u objektu Agrokomerca. Naravno, ja sam to odmah demantovao, kada sam poslije njega davao izjavu. Opšinsko vijeće je jednoglasno reklo da ne želimo migrante na području Velike Kladuše - kaže Fikret Bašić, predsjednik SO Velika Kladuša.

Problemi s migrantima ispraznili su i opštinsku kasu. Za održavanje kampa od marta do danas, potrošili su 170.000 KM.

- Imamo zvaničan izvještaj Evropske komisije u kojem je navedeno da je za potrebe rješavanja problema migrantske krize na područje BiH do sada već doznačeno 24,6 miliona evra, te da se nagovještava i dodatnih šest miliona. Postavljamo pitanje gdje ide taj novac - ističe Husein Delić, koordinator sa međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migranata.

Lokalne vlasti procjenjuju da se na području Velike Kladuše nalazi više od 1.000 migranata. Taj broj se mijenja iz dana u dan, jer svakodnevno na stotine njih pokušava ilegalno da pređe hrvatsku granicu. O tome svjedoči i Pakistanac Muhamed Amin.

- Pokušao sam i prije 17 dana u blizini Slovenije da pređem granicu, ali me uhvatila hrvatska policija i vratila ovdje - kaže on.

U Velikoj Kladuši plaše se novog priliva migranata. Kao i građani i vlasti u Bihaću, razočarani su činjenicom da bh. institucije još uvijek nemaju konkretna rješenja za ovaj problem.