latinica  ћирилица
17/08/2018 |  18:16 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Felps - Čavić, decenija od najjače trke ikada!

Američki plivač Majkl Felps upamćen je po osvojenih osam zlatnih medalja na jednim olimpijskim igrama (Peking 2008), a trku života plivao je protiv Srbina.
Felps - Čavić (Foto: novovrijeme.ba) -
Felps - Čavić (Foto: novovrijeme.ba)

Deset godina kasnije Felps se prisjetio okršaja sa Miloradom Čavićem, u trci delfin stilom na 100 metara u finalu Olimpijskih igara u Pekingu. Po mnogima trka svih trka, o kojoj je ispričano mnogo toga, ali i do danas je ostala tajna da li je zvanični mjerač vremena (Omega) "pogurao" amerikanca do zlata. Baš zbog toga Čavićevo srebro sija na našim prostorima jače od svih osam Felpsovih zlata.

"Prije deset godina... Trka i pobjeda s najmanjom razlikom, stoti dio sekunde. Brže nego što možete da puknete prstima ili da trepnete. Ovo je trka mog života? Mora biti. Do današnjeg dana me šokira", napisao je Felps.

On je na fotografiji objavljenoj na Instagramu "tagovao" svoj MP tim, kao i "Omegu", koja je mjerila vreme u ovoj trci, dok Milorada Čavića nije pomenuo.

Pobjede se, ali juče na dan kada je i održana, prisjetio i Milorad Čavić.

"Tačno deset godina je prošlo otkako se ovo dogodilo. Stiv Prefontejn je rekao jednom 'trka je kao umjetnost koju ljudi gledaju i na koje ona ostavlja utisak na sve moguće načine koje razumiju'. Volim da mislim kako je cijeli plivački svijet (i šire) bar u jednom kratkom trenutku osjetio svaku emociju koju je mogao. Svi težimo tome da budemo priznati, poštovani i upamćeni od nasljednika - i ja sam ponosan što se sjećam svoje bitke na ovaj dan 2008. godine", napisao je Čavić na Instagramu.