latinica  ћирилица
18/08/2018 |  11:21 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Bjegović: Britanci za destabilizaciju, žele spriječiti pobjedu Dodika (VIDEO)

Dekan Fakulteta bezbjednosti u Novom Sadu Miroslav Bjegović ocijenio je da je Americi stalo do mira i stabilnosti na Balkanu, ali ne i Britancima, koji u BiH žele da spriječe uticaj Rusije, ali i pobjedu Milorada Dodika na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH.
Dekan Fakulteta bezbjednosti u Novom Sadu Miroslav Bjegović - Foto: Screenshot
Dekan Fakulteta bezbjednosti u Novom Sadu Miroslav BjegovićFoto: Screenshot

On je dodao da se Britanci mogu poprilično dovesti u vezu sa previranjima u BiH, te napomenuo da je već došla jedna njihova grupa početkom maja u Sarajevo, gdje je formiran logističko-operativni centar.

"Centar upravo deluje medijski u smislu da se prvenstveno smanji uticaj Rusije. Drugi cilj je da Milorad Dodik ne bude izabran /za srpskog člana Predsjedništva BiH/ na izborima u oktobru", rekao je Bjegović za "Sputnjik".

Prema njegovim informacijama, isti centar biće formiran i u Podgorici na jesen, a spremaju i medijsku hajku protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bjegović smatra da Britanci žele destabilizaciju ovog regiona, prvenstveno njihova obaveštajna služba MI-6, koja ne želi da ovdje bude mirno.

"Mislim da Amerika ovde želi da napravi neki mir, pa čak i u onome dijelu gdje možda želi da pridobije Srbiju za eventualni ulazak u NATO, za koji ja ne kažem da treba da se dogodi ili da će se desiti, ali mislim da je to neko njihovo razmišljanje", kaže Bjegović.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Bjegović je ocijenio da Vučićev prijedlog o razgraničenju sa Kosovom predstavlja kompromisno rješenje, kako bi se znalo do koje linije će se prostirati Srbija, bez obzira na sadašnje stanje.

"Treba da insistiramo na razgraničenju, jer pitanje Kosova mora da se riješi zbog budućeg mira na ovim prostorima i bolje budućnosti", smatra Bjegović.

On ističe da Srbija nikako ne može da pristane na ambicije prištinskih zvaničnika koji traže još neke dijelove Srbije, što je stari projekat "velike Albanije", ali da Beograd treba otvoreno i jasno da kaže to ne dolazi u obzir.

Bjegović je naveo da, kao bivši oficir iz kontakata sa kolegama i u MUP-u i u vojnim službama bezbjednosti, ima saznanja o prijetnjama, jer Albanci neće odustati od svoje zamisli da vojno osvoje sjever Kosova kako bi zaokružili teritorijalnost.

"Oni metodama specijalnog rata i psihološko-propagandnim aktivnostima svaki dan rade na tome, žele da se Srbi osjećaju ugroženim i da napuste svoja ognjišta. Za taj dio zadužena je njihova tajna obavještajna služba ŠIK. Ubijeđen sam da Srbija mora, ako treba i vojno, u slučaju bilo kakve agresije na sjever Kosova, da zaštiti svoj narod", kaže Bjegović.

Bjegović je rekao da je najjača udarna snaga u lobiranju Kosova i Albanije za kosovsku nezavisnost njihova mafija, koja raspolaže ogromnim kapitalom i prljavim novcem lobira svuda po svijetu i kupuje tu nezavisnost.

"Ako Evropa želi mir, prosperitet i stabilnost, trebalo bi ozbiljnije da se pozabavi tim problemom, a ne da izgleda kao da oni sa tim problemom nisu upoznati", kaže Bjegović.

On dodaje da je albanska narko-mafija prva u Evropi, a druga u svijetu po obrtu kapitala, odmah iza kolumbijske.

Bjegović je naveo da nije poznato široj javnosti da je albanska narko-mafija 2004. godine finansirala kampanju na predsjedničkim izborima u Americi DŽona Kerija, koji je kasnije postao državni sekretar, te ocijenio da neki pojedinci moraju kasnije da se revanširaju na neki način.