latinica  ћирилица
18/08/2018 |  16:50 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

I građani i lokalna vlast protiv prisustva migranata

U BiH je samo od početka godine ušlo oko 11 hiljada migranata, podaci su Službe za poslove sa strancima. Tri su prihvatna centra za njihov smještaj: u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu. Prisustvu migranata protive se i građani, i lokalna vlast.

Bihać je mjesecima posljednja stanica u BiH za hiljade migranata, koji bezuspješno pokušavaju da se domognu Evrope. Ulice, parkovi i kupališta preplavljeni su strancima čiju biografiju, porijeklo i namjere niko ne zna.

Život je postao nepodnošljiv, žale se Bihaćani, koji su i na ulici tražili rješenje za više od pet hiljada migranata u svom gradu.

"Oni su slobodniji od nas. Kreću se kuda žele, koliko žele i kada žele. Ugroženi smo zbog njih", žale se mještani.

Zato vrijeme, nadležni na bh. nivou problem i dalje relativizuju. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić tvrdi da je u BiH tek oko dvije hiljade migranata, i da će uspostavljanjem tri prihvatna centra biti stavljeni pod kontrolu.

Neprijatne scene postale su svakodnevica u Velikoj Kladuši. Međusobni sukobi migranata, tuče, krađe i provale u stanove, uznemirili su stanovništvo.

Zbog odluke da u halama "Agrokomerca" bude prihvatni centar, negodovala je i opštinska vlast. Saglasnost nisu dali.

"Ministar bezbjednosti je rekao da se ništa neće raditi bez dogovora sa lokalnom zajednicom. Očito, kad je u pitanju Velika Kladuša, oni 'lome preko koljena' i žele nešto na svoju ruku", ističe predsjednik SO Velika Kladuša Fikret Bašić.

Dogovora nije bilo ni o smještaju u Bosanskom Petrovcu. Srbi povratnici pribojavaju se da će ponovo morati da napuste ognjišta.

Sa povećanjem broja migranata, povećava se i zabrinutost u lokalnim zajednicama zahvaćenim migrantskim talasom. Ne bude li rješenja prije zime i hladnoća, problem će, upozoravaju, postati još veći.