latinica  ћирилица
18/08/2018 |  17:10 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Porast stranih investicija u Srpskoj

Rastu strane investicije u Srpskoj. U prvoj polovini godine ovdje je registrovano 125 stranih privrednih društava. U prošloj godini - 179. Rezultat je to mjera za rasterećenje privrede, kažu u Privrednoj komori.

Prema podacima, bilježimo pozitivne pomake u privlačenju stranih investitora. Razlog pozitivne situacije jesu realizovana rasterećenja u privredi.

Želimo li i bolje rezultate, u narednom periodu potrebna su dodatna rasterećenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, poručuju iz Privredne komore.

"Ono što privlači i odbija, odnosno predstavlja prepreku, je pravna i politička stabilnost i poreska predvidivost. Ne treba da dolazimo u situaciju, kao što se kod nas dešavalo u proteklom periodu, da se prečesto mijenjaju poreska opterećenja, jer to na neki način tjera strane investitore", rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Razlozi veće zainteresovanosti stranih investitora mogli bi biti blizina Evropske unije, prirodni resursi, niska cijena energenata i rada, poreska politika, ali i tradicija u određenim sektorima, poput drvoprerade i metalske industrije.

"Najviše registrovanih je iz Srbije, zatim Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, zatim slijede Kina, Holandija, Rusija, Crna Gora, Slovenija i ostale", kaže ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Struka kaže, svaki porast investicija mora se gledati iz nekoliko uglova. Broj otvorenih stranih firmi je pozitivna pojava, ali neophodno je obratiti pažnju i na efekte njihovog otvaranja.

Ulazna informacija nije ono što nas treba zadovoljiti. Ipak, ono čime možemo biti zadovoljni, jeste to da postoji interes.

"Kretanja su pozitivna. Samo u Banjaluci kompanija 'Kalcedonija' iz Italije, renomirani proizvođač tekstila, otvara proizvodnju tekstila na tri lokacije, i to može svakako da doprinese dobroj promociji Republike Srpske", ističe ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Prema podacima Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Srpske, u Srpskoj je registrovano 1.586 stranih privrednih društava.