latinica  ћирилица
18/08/2018 |  22:24 ⇒ 19/08/2018 | 08:37 | Autor: SRNA

Održano tradicionalno "Veče ojkače"(FOTO)

Kod manastira Moštanica kod Kozarske Dubice večeras je održano "Veče ojkače", 23. tradicionalna manifestacija na kojoj je nastupilo 18 ojkačkih grupa sa Kozare i iz Potkozarja.
Kozarska Dubica - manifestacija "Veče ojkače" - Foto: SRNA
Kozarska Dubica - manifestacija "Veče ojkače"Foto: SRNA

Manifestaciji je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da se kod ovog manastira tradicionalno okuplja narod da bi sačuvao tradiciju okupljanja na praznik Preobraženja Gospodnjeg i još jednom pokazao snagu svog identiteta i svoju odanost Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnoj vjeri.

"Moj motiv da budem ovdje gotovo svake godine redovno je upravo vezan za to, jer cijenim činjenicu da je ovaj manastir izgrađen u teškim istorijskim okolnostima i da je preživio teška vremena koja su zadesila naš narod kroz istoriju", rekao je Dodik u obraćanju prisutnim poštovaocima ojakče, tradicionalne narodne pjesme Kozare i Potkozarja.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik na manifestaciji

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić koji je istakao da je "Veče ojkače" postao brend i tradicija po kojoj je Kozarska Dubica prepoznatljiva u cijeloj Republici Srpskoj.

"Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve manifestacije, a redovno nas posjećuje i predsjednik Republike. Uvjeren sam da će veče ojkače još dugo da živi sa našom vjerom, tradicijom, kulturom i našom Republikom Srpskom", istakao je Reljić.

Na ovoj manifestaciji održanoj kod Manastira Moštanica, udaljenog 12 kilometara od Kozarske Dubice, večeras je nastupilo 18 ojkačkih grupa iz Kozarske Dubice, Kostajnice, Prijedora, Gradiške, Oštre Luke, Banjaluke, Novog Grada, Nove Topole i Svodne.

Organizator manifestacije je opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj Centar za informisanje i kulturu iz ovog mjesta.

Tradicionalno narodno zborovanje kod Manastira Moštanica održava se uoči Preobraženja Gospodnjeg od devedesetih godina prošlog vijeka.