latinica  ћирилица
19/08/2018 |  08:34 | Autor: SRNA

Beograd- Parastos za Srbe ubijene u Capragu kod Sisika

U beogradskom naselju Kaluđerica danas će parastosom biti obilježeno 27 godina od stradanja 20 capraških srpskih civila kod Siska koje su mučki i na prevaru na kućnim pragovima ubili pripadnici hrvatske vojne formacije "zenge", preobučeni u uniforme ЈNA.
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Parastos će biti služen u crkvi Svetog Јoakima i Ane uz sasluženje sveštenstva, a u organizaciji udruženja "Zavičaj" i "Koordinacija".

Nakon parastosa, u spomen-parku u Kaluđerici biće položeni vijenci na spomen-ploču koju je Udruženje "Zavičaj" podiglo prije dvije godine, najavljeno je iz ovog udruženja.

Zločin nad capraškim srpskim civilima izvršen je 22. avgusta 1991. godine i jedan je od najvećih zločina na području Siska i tada je predstavljen kao zločin nad hrvatskim življem.

Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

U junu 2006. godine porodice ubijenih Srba su, preko punomoćnika zagrebačkog advokata Luke Šuška, podnijeli krivičnu prijavu protiv "zengi".

Tu tužbu je u decembru 2006. godine odbacilo Županijsko državno tužilaštvo u Sisku.

Obrazloženje je bilo da je "područje na kojem je došlo do štetnog događaja bilo zahvaćeno raznim oblicima ratnog djelovanja, da je bilo pucnjave, da je u selima bila organizovana seoska straža, da su ta sela već bila privremeno okupirana i nalazila se u SAO Krajini".