latinica  ћирилица
19/08/2018 |  09:06 | Autor: SRNA

Loznica- Sjećanje na junake Cerske bitke

U mjestu Tekeriš kod Loznice, danas će biti obilježene 104 godine od Cerske bitke, prve pobjede savezničke vojske i jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.
Bitka na Ceru (ilustracija) -
Bitka na Ceru (ilustracija)

Srpska vojska preko Drine odbacila je nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je tog avgusta 1914. godine doživjela svoj prvi veliki poraz u Prvom svjetskom ratu.

Ceremonija, čiji je organizator Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, obuhvata polaganje vijenaca i odavanje počasti, te prigodan umjetnički program.

Kod spomen-kosturnice u Tekerišu vijence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opština Loznica, Šabac i Krupanj, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka se odigrala sredinom avgusta 1914. godine, a za uspješno komandovanje i pobjedu nad austrougarskom vojskom general Stepa Stepanović unaprijeđen je u vojvodu.

Cerska bitka je prva u srpskoj istoriji u kojoj je prekršen lanac komandovanja, pošto je vojvoda Radomir Putnik čekao ishod austrougarskih operacija, a general Stepa Stepanović je shvatio važnost planine Cer i obrazovao Cersku udarnu grupu s kojom je samoinicijativno zauzeo kote Trojan i Kosanin grad.

Kapetan Јeša Topalović svojevremeno je ispričao kako je njegova divizija otpočela borbe na Ceru.

- Prednji bataljon je tokom noći stigao do Trojanskog vrha, a kada smo stigli do Parloga, pljusak je počeo, a pratile su ga vulkanska grmljavina i zasljepljujuće sijevanje. Voda nas je kvasila sa svih strana... Odjednom je drugi vojnik, bez daha, uzbuđeno uzviknuo - "Gospodine majore, Švabe". Tako su sudari između naše Kombinovane divizije i neprijateljeve 21. landver divizije započeli, a sa njima i bitka na planini Cer - rekao je on.

Tih dana se borilo 180.000 srpskih vojnika, a život je izgubio između tri i pet hiljada. Austrougarska vojska je pretrpila duplo više gubitaka.

Novinari su izvještavali o tome diveći se srpskim vojnicima, za koje su pisali kako dobro znaju da brane svoju zemlju.

U izvještaju o porazu austrougarske vojske austrijski novinar napisao da je austrougarska armija "potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bjekstvu".

"Јedna potučena vojska. Ne. Јedna razbijena rulja jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su momci ovi Srbi. Oni znaju da brane zemlju", pisao je taj novinar.

Spomenik u Tekerišu podignut je na mjestu gdje su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke, a otkriven je na Vidovdan 1928. godine.