latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:22 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Banjaluka- U Zalužanima uskoro novi trotoar

U banjalučkom naselju Zalužani centralna saoraćajnica Put srpskih branilaca trebalo bi uskoro da dobije trotoar i biciklističu stazu u dužini od jednog kilometra, u okviru projekta vrijednog oko 650.000 KM.
Zalužani (Foto: mapio.net) -
Zalužani (Foto: mapio.net)

Prema projektu, pješačka i biciklistička staza biće sagrađena na dionici od tržnog centra Hiperkort do Grmečke ulice, saopšteno je iz banjalučke uprave grada.

Izgradnja trotoara i biciklističke staze trebalo bi da počne uskoro, a radovi se realizuju u saradnji sa Јedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata Republike Srpske, koja je i provodila postupak javne nabavke.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić naveo je da je ova ulica jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u Zalužanima uz koju je izgrađen veliki broj poslovnih i stambenih objekata, te ima više autobuskih stajališta gradskog prevoza, što dodatno otežava kretanje pješaka.

- Svakodnevno se ovom ulicom kreće veliki broj pješaka, što predstavlja veliku opasnost za njihovu bezbjednost. Ovo je bio osnovni motiv za pokretanje projekta, a na problem, uostalom, već godinama ukazuju i sami mještani. S obzirom na to da je postupak javne nabavke pri kraju očekujemo da će radovi početi narednih dana - rekao je Sandić.

On je precizirao da će na ovoj dionici biti izgrađen trotoar uz desnu stranu saobraćajnice u dužini od jednog kilometra, kao i biciklistička staza.

- Pješačka staza biće širine jedan i po metar, biciklistička staza širine jedan metar, a biće izgrađen i pojas zelene površine. Osim toga, u desnoj strani kolovoza, biće urađena oborinska kanalizacija - naveo je Sandić.

Iz Uprave grada napominju da se u Zalužanima već gradi pješačka i biciklistička staza na potezu od mosta preko rijeke Dragočajke, u dužini od 250 metara, kao i 360 metara nove oborinske kanalizacije, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno je 200.000 KM.