latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:44 ⇒ 20/08/2018 | 07:44 | Autor: RTRS

U Trebinju svečano povodom slave grada i hrama

U Trebinju je obilježena slava grada i Sabornog Hrama Preobraženje Gospodnje. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, novoimenovani episkop ove eparhije Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije.

Kao i svake godine na današnji dan, u Trebinju je svečano i uz prisustvo brojnih Trebinjaca i gostiju koji su iz drugih opština stigli da uveličaju slavu grada i hrama. Tradicionalno, nakon svete liturgije, osveštano je grožđe.

Položeno je cvijeće na spomenik braniocima Trebinja.

Trebinje je u posljednjih godinu i po dana doživjelo veliki preobražaj koji je značajan, ne samo za ovaj grad i njegove stanovnike, već i za cijelu Hercegovinu i Republiku Srpsku, poručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović na svečanoj sjednici Skupštine grada povodom krsne slave Trebinja i njegovog Sabornog hrama.

Luka Petrović

Petrović je istakao da je ova gradska vlast osmislila 31 program pomoći porodici i 52 konkretne investicije, koje su realizovane ili čija je realizacija u toku.

"Procijenili smo da samo radom možemo da napravimo bolje rezultate i da nas samo rad može održati, jer će na osnovu njega ostati djela kao zavještanje budućim generacijama", rekao je Petrović.

Najvažnije u proteklom periodu što je urađeno, naveo je on, bilo da je data šansa onima koji hoće da rade, navodeći da su svi socijalni programi doneseni s ciljem stabilizacije porodice, što će doprinijeti da i djeca odrastaju u zdravoj sredini.

Gradska vlast je svojim programima obuhvatila sve porodice slabog imovinskog stanja i one koje nisu imale redovne prihode, dodajući da se programi realizuju prema utvrđenim kriterijumima, a ne po tome ko je kome bliži i draži. Petrović ističe i da investitori rado dolaze u ovaj grad.

Gradonačelnik Trebinja je naglasio da je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji uskoro preuzima mjesto episkopa u Njemačkoj, značajno doprinio razvoju Trebinja i Hercegovine, te poručio da Crkva treba da bude saborno mjesto.

On je napomenuo da mu je vladika Grigorije na Petrovdan zavještao dvije stvari – da sačuvaju Crkvu i narod, te djecu kojoj treba stvoriti čvrste temelje za njihovu srećniju budućnost.

"Drago nam je što smo uspjeli da u ovom gradu postignemo mir i jedinstvo i nadam se da će i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj slijediti naš primjer", rekao je Petrović i dodao da samo jedinstvo i sloga mogu da doprinesu daljem razvoju i prosperitetu Trebinja.

Na svečanoj sjednici, među mnogobrojnim gostima, bili su i vladika Grigorije, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, trebinjski katolički sveštenik Ivo Šutalo, te brojne delegacije gradova iz Republike Srpske i regiona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u Sabornom hramu u Trebinju prazničnoj večernjoj službi povodom Preobraženja Gospodnjeg, slave grada i ovog hrama.

Večernje su služili Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, novoimenovani episkop Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Dimitrije i nikšićko-budimljanski Јoanikije i umirovljeni episkop Atanasije.  

Dodik na svečanoj litiji u Trebinju (Foto: Tviter/SNSD)

Nakon prazničnog večernjeg, ulicama grada prošla je svečana litija kojoj su prisustvovali predsjednik Dodik i brojni zvaničnici.

Poslije obraćanja zvaničnika na gradskom Trgu održan je koncert Aleksandre Radović. Kao predgrupa nastupila je Vanja Mišić i Mundens.

Podsjetimo, Preobraženske svečanosti počele su juče. Priređen je karavan domaćih proizvoda pod sloganom "Naše je bolje", a otvoren je i dvodnevni sajam vina i meda koji će i danas biti dostupan za posjetioce. Otvorena je izložba "Sve će to narod pozlatiti" o ratnoj siročadi i invalidima u Velikom ratu, kao i izložba slika Atanasija Popovića, povodom 70 godina od smrti ovog prvog trebinjskog akademskog slikara.